Hlavní obsah

Za kolik na dovolenou? Dálniční známky leckde podražily

Foto: Shutterstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Samotná cesta bývá výraznou položkou v celkové ceně dovolené v Evropě. Pokud vyrazíte za odpočinkem po vlastní ose, jízdě po dálnicích se nejspíš nevyhnete. Oproti loňsku zůstávají ceny mýtného i dálničních známek po Evropě víceméně stejné, v některých státech ale podražily. Zjišťovali jsme ve kterých!

Článek

Stejně jako u nás, i v dalších evropských zemích se setkáme s tzv. dálničními známkami. Ty mohou být stejně jako ty naše nalepovací na čelní sklo, čím dál častěji se ale setkáme i s elektronickými vinětami. V tom případě nemusíme nic lepit na sklo (a následně pracně odlepovat), ale jen za svůj automobil po internetu zaplatíme a vesele jezdíme. K nám by tento výdobytek měl dorazit dle ministerstva dopravy už napřesrok.

V řadě zemí dálniční známky nepoužívají a vybírají mýto. Někde plošně na všech dálnicích (např. Itálie, Španělsko nebo Francie), jinde jsou zpoplatněné jen určité úseky jako vybrané tunely nebo mosty (například v severských zemích). Třetí, a pro nás tou nejlepší variantou, jsou pak země, kde se za dálnice neplatí vůbec. Alespoň prozatím je to třeba Německo, Lucembursko nebo Belgie.

Ve většině států Evropy zůstávají ceny za dálnice stejné jako v uplynulých letech, v případě mýta nás mohou při platbě kartou jednotlivé úseky vyjít meziročně dráž či levněji v závislosti na kurzu koruny. V některých zemích se ale přece jen i zdražovalo. Nejvíce zdražily dálnice v Rumunsku, což se dalo, vzhledem k jejich velmi nízkým dosavadním cenám, čekat. Týdenní dálniční známka pro osobní automobil tam už nevyjde na 3 eura jako dříve, ale rovnou na dvojnásobek. Což ale stále není moc. Za dálniční známku na celý měsíc necháte v Rumunsku pořád slušných 16 eur (410 korun).

Lehce se zdražilo i v Rakousku, kde nově desetidenní známka stojí 9,2 euro místo 9 eur. Kromě klasické nalepovací známky lze ale nově pořídit i tu elektronickou, a to prostřednictvím stránek  Asfinag.at. V Polsku se nepatrně zdražilo na úseku dálnice A2 mezi hraničním přechodem s Německem Świecko a Koninem, a to konkrétně o 3 zloté, tedy asi o 18 korun.

Ke zdražení došlo i v Maďarsku, místo desetidenní elektronické známky za 2975 forintů (cca 240 Kč) si nově můžete koupit týdenní za 3500 forintů (cca 270 Kč). Měsíční pak vyjde na 4780 forintů, tedy zhruba 380 korun. Výhodou je možnost zakoupit si roční dálniční známku jen pro jednotlivé župy (obdoba českých krajů). To přijde vhod pokud jezdíte vícekrát do roka jen do jedné jediné části Maďarska. Taková známka vás vyjde na 5000 forintů za rok (zhruba 400 korun).

Stejné ceny za dálniční známky naopak zůstávají například na Slovensku, ve Slovinsku nebo Švýcarsku. Podrobný přehled cen v jednotlivých evropských zemích najdete v tabulce níže.

Foto: Garáž.cz

Chystáte se na dovolenou autem?
Ano, jezdím vždy po vlastní ose
76,1 %
Ne, raději někam poletím
11,9 %
Na dovolenou se letos nechystám vůbec
12 %
Celkem hlasovalo 1647 čtenářů.

Reklama

Načítám