Hlavní obsah

Yaris přestane být holčičím autem. Chystá se ostrá verze!

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S nástupem do seriálu WRC se Toyota nechala slyšet, že hodlá využít své know-how k vývoji ostrých verzí. A kde jinde začít, než právě u "yarýska", se kterým do rallyového klání přichází?

Článek

Pro začátek si připomeňme, že Toyota Yaris má spíše pověst kabelky na kolech a auta s roztomilým kukučem, jehož stropem je benzínová třináctistovka nebo hybridní jednaapůllitr, obojí o výkonu zhruba 100 koní. Zatímco benzín můžete mít s manuálem nebo automatem, u hybridu musíte nechat řazení na stroji. I proto sázíme na to, že v případě mini hothatche, který Toyota hypoteticky slibuje, bychom zůstali u spalovacího motoru a manuálního řazení. Kudy se k téhle lákavé konfiguraci propracovat? Přes závodní know-how, samozřejmě. Patnáctistovka v Toyotě totiž nemusí být jen hybridní, lze ji také osadit turbem, jak dokázal tovární tým při čtyřiadvacetihodinovce na Nürburgringu.

Foto: Archiv Garáž.cz

S takovou výbavou už by nebyl problém dosáhnout 180 koňských sil jako u konkurence. V Evropě by se Yaris potýkal se zdatnou konkurencí, ale např. v USA se v tomhle segmentu pohybuje pouze Fiesta ST, která by pro Toyotu byla lákavým cílem. To by ale inženýři v Toyotě museli přitlačit na pilu a posunout rafičku výkonu alespoň na 200 koní, ostatně i evropské Polo GTI po nedávném upsizingu na přeplňovanou osmnáctistovku umí 190 koní.

Foto: Archiv Garáž.cz

Yaris by ale mohl překvapit i v případě, že nebude papírově nejsilnější. Jeho trumf spočívá v nízké hmotnosti. A pokud váháte nad tím, že Toyota nebude pracně předělávat motor jen pro jedno auto, myslete i na příchod crossoveru Toyota C-HR. Ten totiž přichází s oturbenou dvanáctistovkou o výkonu 115 koní a určitě by profitoval i ze silnějšího motoru, aby se mohl postavit třeba Nissanu Juke Nismo. Je ale také možné, že se Toyota rozhodne vymačkat z menšího motoru alespoň 150 koní a sportovní Yaris bude sázet spíše na vzhled než na trhání asfaltu. Nechme se překvapit. Sportovnější model se pravděpodobně představí až v nadcházející generaci vozu v letech 2018 až 2019.

Reklama

Načítám