Hlavní obsah

Výměna řidičského průkazu: Co všechno je potřeba

Foto: Ministerstvo dopravy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na Seznam.cz.

Jsou věci, na které je těžké zapomenout, i když se to také někdy stává. Vyzvednout dítě ze školky, popřát synovi k narozeninám nebo nakrmit psa, to vše a mnoho dalšího většinou zvládáme automaticky a bez problémů. Ale pak jsou tu ještě ty věci, na které se zapomíná mnohem snáz – výročí svatby či seznámení, očkování proti tetanu nebo výměna končícího řidičáku…

Článek

Řidičák je totiž kartička, kterou zastrčíme do peněženky a zpravidla ji dlouho nevyndáme, někdo klidně i roky. A kdo si pak má pamatovat, kdy končí její platnost, že? Naštěstí dnes již existují způsoby, jak být na konec platnosti takového dokladu včas upozorněn.

Kromě starého dobrého triku, který ale funguje vždy, a tedy zapsání si data konce platnosti do kalendáře v mobilním telefonu a nastavení upomínky na včasné vyřešení, najdete konec platnosti jednotlivých dokladů i v tzv. Portálu občana, který spravuje Ministerstvo vnitra. Tam si také můžete nastavit, že budete na konec platnosti jakéhokoliv z dokladů upozorněni s předstihem e-mailem nebo SMS zprávou.

Každý rok končí platnost statisícům řidičských průkazů, což není zdaleka zanedbatelné číslo. Tak co, už koukáte do peněženky, jestli se to netýká i vás?

Kde požádat o výměnu?

Výměnu řidičského průkazu je možné provést na jakémkoliv úřadě s rozšířenou působností, už tedy nemusíte jít na úřad v místě trvalého bydliště.

Kdy výměnu provést?

O výměnu můžete požádat už tři měsíce před skončením jeho platnosti. Počítejte však zároveň s tím, že samotný úřad má na vydání nového dokladu lhůtu 20 dní.

Co budete potřebovat?

O výměnu musíte požádat osobně, zastoupení není možné. K výměně je nutné donést platný doklad totožnosti a stávající řidičský průkaz. „Při podání žádosti již žadatel nepředkládá papírovou fotografii, úředníci pořídí digitální na místě, nebo stáhnou aktuální z registru obyvatel,” upřesňuje podrobnosti vydání tiskový mluvčí Ministerstva dopravy František Jemelka. Vyzvednutí hotového průkazu je nejlepší osobně, případně vás může zastoupit osoba zmocněná plnou mocí.

Kolik bude výměna stát?

V rámci běžné lhůty pro vyřízení je výměna řidičského průkazu zdarma. Pokud ovšem řidič požádá o vydání dokladu do 5 dnů, bude ho výměna stát 700 korun. A kdybyste si ho chtěli preventivně vyměnit ještě před tříměsíčním obdobím končící platnosti, zaplatíte úřadu 200 korun.

Jaká pokuta vám hrozí?

A na závěr ještě upozornění – pokud usednete za volant s propadlým řidičským průkazem, riskujete pokutu na místě do 2 tisíc korun, v případě správního řízení až 2 500 korun.

A to by byla škoda peněz. Tak se hned podívejte do peněženky a překontrolujte si, jestli jste ještě v pohodě, nebo už začněte plánovat návštěvu úřadu.

Mohlo by vás také zajímat, že ministerstvo vnitra chystá pro začínající řidiče tzv. řidičský průkaz na zkoušku – více informací se dozvíte v tomto článku.

Máte přehled o tom, kdy vám končí platnost řidičského průkazu?
Ano, na takové věci si dávám pozor
55,7 %
Ano, podíval(a) jsem se během čtení článku
24,4 %
Ne, netuším
19,9 %
Celkem hlasovalo 31533 čtenářů.

Reklama