Hlavní obsah

Vybuchlý závodní diesel rozházel svoje vnitřnosti po dráze

Foto: Power Driven Diesel

Dodge Ram s vybuchlým motorem

Američani mají ohromnou slabost pro dva druhy aut – pro ta, která jezdí rychle v přímce, a pro ta, která mají místo zadní části karoserie korbu. A pokud se tyto dva světy spojí v jeden, rozpoutá se opravdický americký sen. Tedy alespoň do chvíle, než se takový americký sen za doprovodné ohnivé show rozletí na kusy.

Článek

Jednu hodně velkou ohnivou show teď zažili diváci na závodní akci Weekend on the Edge. Jeden ze soutěžících vozů, upravený Dodge Ram z roku 1998 firmy Power Driven Diesel, tady ujel slušně rychlou jízdu na osminu míle (přibližně 200 metrů), ale hned jak protnul cíl s časem 6,16 sekundy a obdivuhodnou finální rychlostí 194 km/h, začalo být něco špatně. Závodní pick-up totiž nezpomalil, ale za neprostupného černého kouře z komínových výfuků se řítil dál. Teprve po chvíli truck začal decelerovat a motor se naposledy děsivě rozeřval předtím, než z pod kapoty vyšlehla ohnivá koule. A pak už se nikam nejelo.

To, co pod kapotou bouchlo, byl vznětový řadový šestiválec Cummins o objemu 6,7 litru, pochopitelně v patřičně závodní úpravě. Blok motoru od Hamilton Cams byl osazen třemi turbodmychadly Garrett a v době jízdy měl výkon nastaven přibližně na 2000 koní, což prý není ani zdaleka maximum. Agregát sám o sobě fungoval patrně bez problému, ale zrádcem zde bylo palivové čerpadlo. To se totiž zaseklo a spolu s ním i bezpečnostní ventil, který by jinak odpojil dodávku paliva v případě problému.

Když řidič Todd – jeden ze spolumajitelů Power Driven Diesel – pustil v cíli plyn, motor dál zvesela táhl plným výkonem. Jediná možnost, jak rozjetý pick-up zastavit, spočívala ve vyřazení na neutrál a tedy v obětování motoru. Jakmile byl ohromný závodní agregát bez zátěže, přetočil se až do bodu, kdy se utrhla jedna z ojnic a rozpoutala peklo.

Celý motor byl rozerván na kusy, nikde nezůstal kámen na kameni a jako zlatý hřeb toho všeho působí vačka trčící z pod vyboulené kapoty. Vedle kapoty se ještě vyvalila přepážka motorového prostoru směrem do interiéru, prasklo čelní okno, zlomila se příčka chladiče a části pohonné jednotky létaly spolu s olejem všude po dráze.

Řidiči se naštěstí nic nestalo a újmy nedošel ani nikdo okolo, ovšem nebohý dvacet let starý Ram už asi nikam nepojede. Holt si musí hoši z Power Driven Diesel postavit nové auto.

Reklama

Související témata:
Načítám