Hlavní obsah

Poslechněte si Teslu Model S se zvukem V8!

Foto: Tesla

Řidič této Tesly si nechal nastavit reproduktory tak, aby vyluzovaly zvuk řvoucí V8. Pozor, i s meziplyny!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také jste už někdy přemýšleli, jak by to „vypadalo“, kdyby se elektromobily prodávaly s pořádným zvukem motoru, třeba bublající V8? Evidentně nejste jediní, koho to napadlo, a tak si můžete prohlédnout, a hlavně poslechnout, Teslu, která vydává i jiné zvuky než jen sotva slyšitelné bzučivé ševelení. A řekneme vám, stojí to za to!

Článek

Elektromobily. Jedni je milují, druzí k nim mají odpor. Nicméně jejich zátah a schopnost vystřelit z místa jako nakopnutý balón se nedají popřít. A kdoví, jednou, až se vychytají všechny mouchy a dětské nemoci, se třeba stanou zcela běžnou součástí našich životů.

Momentálně je v oblasti elektromobility asi nejdále americká Tesla, ale ostatní její náskok jistě již brzy dotáhnou. Ale jen vzpomeňte, když se Tesla představila poprvé v britském motoristickém pořadu Top Gear s jejich prvním modelem Roadster. Tehdy Jeremy Clarkson prohlásil – tedy kromě toho, že je Tesla Roadster stejně jako on hubená a lehká na koncích, a velká a těžká uprostřed –, že je škoda, že se neprodává se zvukem „véosmičky“. A světě div se, někdo se této myšlenky chytl. A jak se zdá, provedení je velmi kvalitní.

Teď pomiňme fakt, že řidič této konkrétní Tesly drží volant jako Vin Diesel, nebo také lidově řečeno „jako prase kost“, zajímá nás ten zvuk. Docela dobré, že? Jen nevíme, jak by něco takového přijal náš morální kompas – není to tak trochu rouhání?

Vtip je v tom, že zvuky pro elektromobily původně vznikly hlavně z bezpečnostních důvodů – jako jakési zvýšení aktivní bezpečnosti pro chodce, zejména pro ty nevidomé. Tento problém se objevil už s příchodem prvních hybridů, které byly zkrátka příliš tiché, pokud zrovna jely čistě na elektřinu. Zajímavé je, že vývojem zvuků pro elektromobily se dnes zabývají přední firmy jako třeba Harman Kardon. Mágové zmíněné značky prý pracují nejen na zvuku staré dobré V8, ale třeba i na zvuku vesmírné lodi. A prý je pouze otázkou času, kdy budou po silnicích jezdit tyto „hlučné“ elektromobily se zvukem ať už vesmírné lodi, UFO, nebo právě řvoucího motoru V8.

Reklama

Související témata:
Načítám