Hlavní obsah

Garáž Honzy Koubka: Peugeot 5008 není SUV!

Video: Honza Koubek

 

Stejně jako menší bráška, prodělala i velká 5008 v poslední době celkem nepřehlédnutelný facelift. Když jsem si ale hledal všechny dostupné informace a probíral se ceníky, zjistil jsem, že Peugeot tohle auto na svých stránkách označuje jako Peugeot 5008 SUV. Na první pohled nic zvláštního, jenže když jsem se s ním trochu projel a hlavně si prohlédl jeho interiér, konstatoval jsem, že všechno je jinak.

Článek

Pohnutky za označením SUV jsou poměrně jasné: SUVčka jsou prostě v módě, dobře se prodávají, každý (skoro) je chce. Bohatí si kupují SUV od značek, jako je Bentley nebo Lamborghini, chudší chtějí Dacii Duster (ve všech případech jde o nejprodávanější modely každé značky) a i v bazarech už je větší sháňka po „takovém tom vysokém, co vypadá jak čtyřkolka“ a kombíky skoro nikdo nechce.

Marketingově tedy dává smysl mít v portfoliu co nejvíc SUVček, protože prodejci s nimi budou mít méně práce. Navíc, celá kategorie SUV je definovaná poměrně volně a vejde se do ní kde co.

Mimochodem, ta zkratka znamená Sports Utility Vehicle, což se někdy nesprávně překládá jako sportovně užitkové vozidlo. Nesprávně je to proto, že na těch autech není většinou nic moc užitkového (téměř každý kombík je praktičtější) a už vůbec nic sportovního (každý srovnatelný kombík jezdí líp), ale především proto, že ono anglické slovní spojení zkrátka znamená „Vozidlo pro sportovní náčiní“. Ano, pokud chcete naložit horská kola, kajak nebo lyže a vyrazit někam sportovat a připadat si u toho dobrodružně a akčně, SUVčka jsou vám k dispozici.

Zpátky ale k Peugeotu 5008, který sice není ani omylem sportovní či velký, zato užitkový nebo lépe řečeno praktický je ve skutečnosti velmi. A přesně to je jeden z hlavních důvodů, proč nepatří mezi crossovery, ale do dnes už skoro zapomenuté, opomíjené a na úbytě zacházející kategorie… MPV. Více se dozvíte ve videu!

Reklama

Načítám