Hlavní obsah

Velikonoce na silnicích ve znamení policejních kontrol

Foto: Policie ČR/Twitter

Policejní kontrola i v sebejistém řidiči nastartuje kousek nejistoty

Velké svátky jako Vánoce nebo právě Velikonoce patří na silnicích k tomu nejnáročnějšímu, co můžeme zažít. Srovnatelné je to snad jen se začátkem letních prázdnin. Prodloužený víkend vytáhne na silnice velkou spoustu řidičů, a to i těch svátečních. Na všeliké dopravní hemžení pak bude dohlížet zvýšený počet policistů.

Článek

I každoroční statistiky řadí Velikonoce mezi nejhorší dny na silnicích. Kromě výše zmíněného se za volant častěji posadí i ti, kteří pili alkohol  nebo užívali omamné látky. A s tím vším je bohužel potřeba počítat. Obzvlášť alkohol hraje každé Velikonoce prim, co se přistižených řidičů týče. Z nějakého důvodu jsou totiž Velikonoce u nás spjaty hlavně s požíváním. Například na území Plzeňského kraje budou policisté nejen kontrolovat rychlost, bezpečnost, používání bezpečnostních pásů a dětských autosedaček při přepravě dětí, telefonování za jízdy, ale spustí také akci s názvem „Řídím, piju nealko pivo“.

Ta má řidiče motorových vozidel upozornit na rizika spojená s konzumací alkoholu v silničním provozu. Na vybraných stanovištích budou společně s našimi dopravními policisty i promotéři z Českého svazu pivovarů a sladoven a Besipu, kteří zkontrolovaným řidičům, u nichž se nezjistí žádné protiprávní jednání, předají různé propagační předměty – jednorázové alkohol testery, nealkoholické pivo apod. To ale berte jen jako příklad. Podobné dopravně bezpečnostní akce plánuje policie na území celého Česka, přičemž se kromě alkoholu bude zajímat hlavně o bezpečnost. Sama policie radí, aby si řidiči při svých svátečních cestách dávali obzvlášť dobrý pozor. Je zbytečné jakkoliv riskovat, raději bychom měli být ohleduplnější k ostatním účastníkům silničního provozu. Počítat také musíme s tím, že se na silnicích budou ve větší míře pohybovat i motocyklisté a cyklisté.

Rekonstrukce a uzavírky

Peklo čeká všechny ty, kteří se vydají na naše dálnice, především pak na D1. Začátek stavební sezóny se totiž s Velikonocemi překrývá, takže čekejte dlouhé kolony a velká zdržení. Jen před pár dny začala velká rekonstrukce dálnice u Prahy na křížení s Pražským okruhem. Místo standardních 3 pruhů zde jsou jen dva a výjimečně dokonce jen jeden. Silničáři sice tvrdí, že v době největších dopravních špiček práce ukončí, ale to neznamená, že zmizí omezení.

Pracuje se i na dálnici D11. Zde probíhá rekonstrukce v úseku mezi 0 a 8 kilometrem (exit Jirny) a jezdit se bude v režimu 2 + 2 pruhy. Počítejte ale s tím, že opravovaný úsek slouží také jako objízdná trasa pro opravu ulice Českobrodská. I zde tak čekejte kolony a velký počet automobilů.

S uzavírkami, opravami a kolonami ale počítejte i za hranicemi. Velikonoce jsou obzvlášť v Rakousku a Německu spojeny s něčím, co se dá přirovnat ke stěhování národů. Podobně na tom bude Polsko, kde čekejte také velké průvody. Velikonoce jsou hlavně křesťanským svátkem, což se v tradičně katolicky založeném Polsku projeví právě spoustou lidí, kteří budou mířit na mše a poutní místa. Podobně tomu bude ale i na Slovensku nebo u našich kostelů a také u hradů a zámků, kde si dávejte dobrý pozor na chodce, hlavně pak děti.

A jak to všechno přežít?

Za volant sedejte odpočatí. Lepší je vyrazit v pátek dopoledne než ve čtvrtek ještě po práci, kdy máte plnou hlavu toho, co jste nestihli. Děti zabavte hrami nebo filmy a klidně si co hodinku dělejte přestávku. Do auta přidejte něco na zub a také svačinu. A před cestou natankujte. Pak by přežití v koloně neměl být problém. A pokud by vám děti až příliš hrály na nervy, schovejte si tajnou zbraň, třeba gumové medvídky. Zaberou vždy!

Reklama

Načítám