Hlavní obsah

V prodeji je první dětská sedačka s integrovaným airbagem

Foto: Archiv Garáž.cz

Firma Maxi-Cosi, specializující se na dětské sedačky, představila úplnou novinku. Tato sedačka má totiž airbag, který se v případě nárazu aktivuje. Výrobek se jmenuje AxissFix Air a spolupracoval na něm výrobce airbagů Helite.

Článek

Maxi-Cosi AxissFix Air je dětská sedačka určená pro děti o výšce 61 až 105 centimetrů. Upíná se systémem isofix a nechybí ani otáčitelná platforma pro snadnější upevnění. Její specialitou jsou však dva malé airbagy v oblasti ramen dítěte. Ty se dokáží během pěti setin sekundy nafouknout oxidem uhelnatým, a to v případě, že senzory zachytí velké přetížení a tedy i pravděpodobnou nehodu vozu.

Díky airbagům má sedačka dokázat omezit sílu působící na hlavu a krční páteř dítěte až o slušných 55 procent. Airbagy byly úspěšně implantovány kupříkladu do motorkářských bund, firma tedy hledala způsob, jak je přizpůsobit pro malé děti v sedačkách, což se nakonec povedlo. Maxi-Cosi nyní zkouší s prvním produktem zájem zákazníků. Hlavní je v následujících letech zajistit dostupnost této technologie pro každou domácnost. V Británii začíná cena na 550 librách, což je v přepočtu zhruba 16.000 Kč.

Reklama

Načítám