Hlavní obsah

V Japonsku střeží pořádek na silnicích tento Lexus LC 500!

Foto: Tochi Keisatsu / Twitter

Od nynějška bude na silnice japonské prefektury Točigi dohlížet tento osmiválcový Lexus LC 500.

Italské policii slouží Lamborghini Huracán, případně Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio takzvaným „Carabinierům“. Ariel Atom bychom zase našli ve službách britské policie, Porsche 911 pak dohlíží na německé dálnice… a tak bychom mohli pokračovat. Koneckonců to není tak dávno, co jsme tu psali o Nissanu GT-R ve službách japonské policie. A ten teď dostane nového parťáka.

Článek

Sportovní auta ve službách policie jsme už mohli vidět takřka po celém světě – zpravidla jde pochopitelně o auta vyrobená v dané zemi, i když jsou výjimky jako Spojené arabské emiráty případně Rusko, kde se rodokmen služebních vozů liší. V Dubaji by vás totiž strážníci mohli zastavit v Bugatti, Ferrari nebo Mercedesu, v Rusku po vás mohou chtít doklady strážníci vystupující například z Maserati zabaveného jednomu z příslušníků ruského podsvětí.

V Japonsku se však drží tradic, a tak se do služby japonské policie poměrně čerstvě hlásí Lexus LC, konkrétně verze LC 500 s poctivým atmosférickým osmiválcem. Je skoro k vzteku, jak často sportovní auta vypadají v policejním zbarvení dobře – zde pochopitelně nešlo očekávat jinou kombinaci barev, než „black & white“, což svým způsobem trochu evokuje i japonské manga komiksy. Kromě polepu samozřejmě nesmí chybět pronikavé červené majáky na střeše a v přední masce.

Vůz nemá sloužit jen k nahánění nezbedných řidičů, ale také jako prevence, hlavním záměrem je tedy udržovat řidiče v bdělosti a soustředěné. Kdyby se však přesto pokusil někdo ujet, jeho šance nebudou nikterak velké – verze LC 500 má pod kapotou pětilitrový atmosférický osmiválec o výkonu 470 koní a 540 Nm točivého momentu. Síla jde výhradně na zadní kola přes desetistupňovou automatickou převodovku.

Jen pro jistotu, abychom případně všichni věděli, kde si v Japonsku dávat pozor na rychloměr, tento Lexus LC 500, darovaný přímo automobilkou, bude sloužit v oblasti Točigi. Tato konkrétní prefektura se nachází na ostrově Honšú a má přes dva miliony obyvatel..

Neptejte se nás, zda bychom coby japonští strážníci volili raději Lexus LC, nebo výše zmíněný Nissan GT-R, to je až moc těžké rozhodování. Na druhou stranu je pravda, že Lexus LC je na poměry sportovního GT neuvěřitelně pohodlný a překvapivě použitelný na denní ježdění, zvláště v porovnání s ďábelským GT-R. Nicméně sloužit by jistě byl zážitek s oběma.

A jaká by byla vaše volba? Poddajný, komfortní a překvapivě hravý Lexus, nebo nemilosrdný, razantní a drtivě rychlý Nissan? Atmosférické plnění, či twin-turbo? Pohon zadních kol, nebo čtyřkolka? Zní to jako Sofiina volba, pro ty nerozhodné se potom nabízí služební vozy strážníků z ostatních zemí, a tam už si musí vybrat opravdu každý.

Reklama

Související témata:
Načítám