Hlavní obsah

Dakarský deník: Chceš internet? Tak zaplať! Nebo ho zkus ulovit v dunách. Ale pozor na teroristy

Foto: Jan Červenka - novinář

Napsat článek, udělat dobré fotky nebo natočit video z Dakaru je vlastně docela v pohodě. Tedy alespoň do té chvíle, kdy cokoliv z toho chcete dostat do světa.

Článek

Na obzoru svítí stovky světel z bivaku vzdáleného tak tři kilometry. Je zajímavé, jak ta poušť zkresluje vzdálenosti. Sedíme s kolegou v doprovodném Raptoru uprostřed ničeho a čekáme, kdy nás odtud policejní hlídka zase vyžene. Umí jen „GO GO GO“, ale je to dostatečně výmluvné a ostré. Za posledních dvacet minut se nám to stalo už třikrát. Nechtějí, abychom tady stáli, a my tak nějak tušíme proč.

Foto: Jan Červenka – Novinář

Při cestách za daty se člověk může kochat

Abyste pochopili, jak to vůbec funguje. Rally Dakar je bezmála třítýdenní akce, které se účastní necelých pět tisíc lidí. Závodníci, doprovodné týmy, média, organizátoři, dělníci. Ti všichni putují Saúdskou Arábií od bivaku k bivaku. A ti všichni mají mobilní telefony a část z nich i počítače. Někteří si jen krátí čas koukáním na videa nebo sledováním sociálních sítí, jiní se po tvrdé dřině chtějí jen odreagovat, ale jsou i tací, kteří je používají k práci. Jako třeba my. Napsat článek, stáhnout fotky, nahrát to všechno do redakčního systému.

Jenže pět tisíc mobilů v bivaku znamená extrémní zátěž pro datovou síť. A zatímco ve tři hodiny odpoledne internet funguje celkem obstojně, tak po šesté večer nepošlete ani zprávu domů, že jste v pořádku na místě, natož abyste posílali fotky, nebo dokonce videa.

Je logické, že si všichni kupují místní datové SIM karty, protože platit evropská data, to byste se nejspíš nedoplatili. Už samotné pořízení „simky“ je malé dobrodružství, protože vám ji prodají oproti pasu, vstupním vízům a ještě přitom musíte odevzdat otisky prstů. A asi vás nepřekvapí, že v místních prodejnách se jen zřídka domluvíte anglicky. V bivaku naopak evropský roaming funguje, ale síť to nestíhá.

První dny v Sea Campu jste tohle vyřešili snadno, stačilo se připojit v media centru, ale to již skončilo. Tedy neskončilo, ale základní datové připojení stojí dva tisíce. Dva tisíce eur, abych byl přesný, což dělá asi 48 000 Kč. A to si mohou dovolit jen ti větší hráči.

Foto: Jan Červenka – Novinář

Na cestě poslat vám zprávy z Dakaru

Nám tedy nezbývá než sednout na kolo, nebo ještě raději do auta a odjet pár kilometrů pryč. Stejně jako jsme to udělali před chvílí. A proč nás policisté vyhánějí? Vy už jste zapomněli, že vloni na Dakaru jedno auto vybouchlo? Teroristický útok je něco, čeho se pořadatelé bojí nejvíc, snad i proto prohlíží kamerou a zrcadly každé auto, co vyjíždí do bivaku, závodní stroje nevyjímaje.

Tak, odesláno. Pro dnešní den hotovo!

Reklama

Načítám