Hlavní obsah

Auto roku 2023 v ČR zná šestici finalistů! BMW má šanci obhájit, medaili však chce Honda i Ford

Foto: L. Kukla/L. Volšický/Ford/Martin Sznapka pro BMW

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlasy byly sečteny a první kolo prestižní ankety Auto roku 2023 v ČR skončilo. Do velkého finále postupuje celkem šest vozů, přičemž vzhledem k letošní neúčasti Škodovky či Dacie bude souboj postupujících kandidátů o to zajímavější. Šanci obhájit loňské vítězství má BMW, ovšem konkurence od Hondy nebo Fordu může překvapit.

Článek

Je tomu jen pár dní, co odstartovala prestižní tuzemská anketa Auto roku 2023 v ČR, kterou má pod palcem Svaz dovozců automobilů. První kolo a testovací jízdy odborných porotců ovšem již proběhly a nyní jsou známy výsledky.

Z původních 26 nominovaných vozů do velkého finále postoupila šestice modelů a nutno dodat, že díky absenci tradičních hráčů typu Škoda Auto či Dacia jde o velmi zajímavou produktovou směsici. Jejich seznam v abecedním pořadí je k nahlédnutí níže.

Finalisté ankety Auto roku 2023 v ČR
BMW X1
Ford Ranger
Honda Civic
Peugeot 408
Renault Megane E-Tech
Volkswagen ID. Buzz

Důvodem, proč bude o prestižní český titul bojovat vozů šest místo obvyklých pěti, je fakt, že dva modely obdržely v rámci hlasování porotců stejný počet nominací. Opakuje se tak situace z minulého roku, kdy si to o celkové prvenství rozdalo rovněž šest finalistů.

BMW obhajující loňský triumf postoupilo s SUV řady X1, které platí za moderní vstupenku do světa sportovně-užitkových bavoráků. Dále se do finále probojoval nový Ford Ranger. Předpokládáme, že tomu tak bylo za moderní pojetí interiéru a dostupné šestiválcové motory.

Foto: Lukáš Volšický

Na Civic se všeobecně pěje chvála, proto má reálné šance vyhrát

Honda Civic je dalším horkým adeptem na titul, jelikož nabídne velice sofistikovaný hybridní pohon spojený s vyváženými jízdními vlastnostmi. Ale ještě tu máme Peugeot 408, který se chlubí nejen moderní kabinou, ale také atraktivní karoserií ve stylu lva salonů.

Do postupující šestice ve vešly ještě dva čistokrevné elektromobily – Renault Megane E-Tech, jemuž budete vytýkat jen máloco, a rovněž dlouho očekávané elektrické MPV Volkswagen ID. Buzz.

Foto: Michal Houdek

Do finále se dostal také plně elektrický nástupce Bulliho

Slavnostní vyhlášení výsledků SDA ankety se uskuteční za účasti zástupců automobilek, novinářů a partnerů akce už 7. února 2023. My budeme přítomni a o tom, jak to dopadlo, vás budeme promptně informovat.

Ještě připomínáme aktivní anketu Auto roku v ČR 2023 na Garáž.cz, kde pro jednotlivé vozy hlasujete vy, naši čtenáři. A nyní už lze napsat, že se s odbornou porotou částečně shodujete. Pokud jste ještě nehlasovali, neváhejte a podpořte svého favorita v anketě níže.

Které auto si podle vás zaslouží titul Auto roku 2023 v ČR?
Alfa Romeo Tonale
4,7 %
BMW X1
11,9 %
Citroën C5 X
1,7 %
DS Automobiles DS 4
0,6 %
Ford Ranger
9,8 %
Ford Tourneo Connect
0,6 %
Honda Civic
29,7 %
Hyundai Staria
1,8 %
Kia Niro
0,5 %
Kia Sportage
3,6 %
Mazda CX-60
3,7 %
Mercedes-Benz EQE
0,4 %
Mercedes-Benz GLC
2,7 %
MG EHS
0,2 %
MG ZS
0,9 %
Nissan Qashqai
0,8 %
Nissan X-Trail
0,8 %
Opel Astra
2 %
Peugeot 408
7,4 %
Renault Megane E-Tech
1,5 %
Subaru Solterra
1,4 %
Toyota Aygo X
0,8 %
Toyota Corolla Cross
8,3 %
Volvo C40
1,5 %
Volkswagen ID. Buzz
2 %
Volkswagen ID.5
0,7 %
Celkem hlasovalo 7293 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Načítám