Hlavní obsah

Trh v listopadu: Minulý měsíc udržel nastavený trend

Foto: KTM

Těsně před začátkem zimy se rapidně zvedly registrace rakouské značky KTM, která ve velkém vyrábí terénní motocykly. Zbrojí snad čeští motorkáři na zimu?

Aktualizováno

I po konci předposledního měsíce letošního roku se podíváme na to, jak si vedl prodej nových aut a motocyklů na našem trhu. Dobrou zprávou je, že se trh vlivem druhé vlny koronakrize nijak dramaticky nepropadá. Na druhou stranu však ani nijak zásadně neroste.

Článek

Skoro každý vám dnes řekne, že už se těší, až tenhle rok skončí. Lidé, kterých se vývoj trhu s auty přímo dotýká, samozřejmě nejsou výjimkou, zůstává však otázkou, zda si se začátkem nového roku nějak razantně polepšíme. Už teď je totiž v zásadě jasné, že koronakrize nezůstane záležitostí pouze roku 2020.

Pojďme však být trochu pozitivní. S ohledem na situaci to alespoň na českém automobilovém trhu zase tak hrozné není. Za listopad se registrovalo 17 484 nových osobních aut. To je o nějakých 600 vozů více než minulý měsíc, ale pořád o bezmála 3 000 vozů méně než za minulý listopad.

Z téměř 81 % se jednalo o registrace firemními zákazníky. Podíl nových aut registrovaných „do rodin“ tak v listopadu klesl pod jednu pětinu a zdá se tedy, že firmy začaly ke konci roku obnovovat stávající vozové parky.

S počtem 5 614 prodaných vozů a podílem 32,11 % zůstává i v listopadu na vrchní příčce mezi značkami tuzemská Škoda. Za ní se umístil druhý Volkswagen (12,74 % a 2 227 vozů), třetí Hyundai (7,89 % a 1 379 vozů), čtvrtý Ford (5,15 % a 901 vozů) a pátá Toyota (5,15 % a 900 vozů).

Je zajímavé, že v žebříčku za všechny dosavadní měsíce roku figuruje na čtvrtém místě Dacia, ale ta je za uplynulý měsíc až devátá. Je to dáno právě tím, že více vozů registrují firmy a méně soukromníci, kteří tvoří u Dacie významný podíl klientely.

Souhrnná čísla za celý rok se dozvíme na začátku ledna, ale už teď je jasné, že propad v trhu roku 2020 bude oproti loňsku něco přes 20 %.

Foto: BMW

Naopak nadmíru dobře se v letošním pozoruhodném roce daří motocyklům. Když napíšu 715 registrací za tento měsíc, zní to jako velice málo, ale je třeba brát v potaz, že motocykly jsou i po stránce trhu sezonní záležitost a sezona už skončila. 715 nových motorek za listopad je tedy nejlepší číslo od roku 2008.

Rok 2008 byl zároveň posledním rokem, kdy se v Česku registrovalo přes 20 000 motocyklů celkově a právě tuhle metu zřejmě překročí motocykly i letos (zbývá jen 212 registrací). Samozřejmě se nejedná pouze o motocykly, neboť ty sdílí kategorii ještě se čtyřkolkami, skútry a taky populárními elektrickými skútry, i tak je ovšem zvýšení zájmu v téhle kategorii pozitivním trendem.

Docela zajímavé je také pořadí značek v listopadu. Zatímco jindy vcelku přesvědčivě vede Honda hlavně kvůli skútrům, listopadovému žebříčku vévodí s 82 motocykly rakouská KTM. Na druhém místě se pak umístilo CF Moto, teprve třetí je Honda, čtvrtá Yamaha a na pátém místě je výrobce čtyřkolek Linhai.

Reklama

Související témata:
Načítám