Hlavní obsah

Toyota chce ze závodění udělat videohru pro amatéry

Foto: Archiv Garáž.cz

Všichni tak nějak tušíme, že závody řidičů džentlmenů se často obejdou bez nehod jen proto, že mají jejich vozy deset různých nastavení trakce a spoustu skrytých chůviček. Toyota chce ale v tomto oboru zajít ještě mnohem dál.

Článek

Hráli jste někdy nějakou závodní videohru? Nebojte se, tahle otázka není chyták. Můžete být virtuálním závoděním nepolíbení, můžete v něm trávit stovky hodin, ale tahle novinka vás stejně trochu rozhodí. Ve videohrách si můžete často nastavit obtížnost až obskurním způsobem. Ty lepší vás - na rozdíl od některých automobilek - nechají vypnout kontrolu trakce, ABS a další "zbytečnosti", aby vás přiblížily řidičské nirváně. Samozřejmě je to jenom iluze, videohra se ani s volantem nemůže přiblížit skutečnému ježdění - dokonce i v různých hydraulikou ovládaných křeslech je to pořád jenom iluze. My ale chtěli vzpomenout spíš na opačný extrém - totiž když vás hra vodí za ručičku. Nejen že vám sama řadí a hází meziplyny, nejen že vám ukazuje ideální stopu, ale ona vám dokonce přibrzdí do zatáček a nenechá vás na výjezdu aplikovat plný plyn.

Foto: Archiv Garáž.cz

Tyhle chůvičky si ve videohře vypne každý, dokonce i úplný začátečník, protože by měl jinak pocit, že jede na horské dráze a maximálně tak může pustit volant a dát ruce vzhůru, když se jede z kopce. To by byl celý jeho přínos, protože by i s autem jednoduše jezdil po kolejích. A co je nejhorší? Toyota si právě patentovala podobné berličky i pro běžná auta! Na závodní dráze vás prý její asistenti - čti GPS a nejrůznější senzory - udrží na trati v ideální stopě stejně jako vás na dálnici drží v pruhu. A s pomocí průhledového displeje vám Toyota dokonce ukáže i onu ideální stopu a dokonce poradí, kdy brzdit (něco podobného s displejem zkouší vyvinout víc automobilek, viz náhled od Jaguaru pod tímto odstavcem).

Foto: Archiv Garáž.cz

Jestli tohle není apokalypsa, tak už opravdu blouzníme. Tohle je jako vracet se dobrovolně na bicykl s postranními kolečky a mít ze sebe dobrý pocit. Jako by nestačilo, že na získání závodnické licence stačí našprtat otázky z testu a projet výletním tempem po trati, kde se mává různobarevnými vlajkami. Teď to máme od Toyoty černé na bílém - auto bude závodit za vás, vy už se můžete jen kochat a těšit se na věnec...

Reklama

Načítám