Hlavní obsah

TOP 10 písniček o autech. Poláci by měli dostat grammy

Foto: Archiv Garáž.cz

Láska k automobilům, značce nebo jednomu modelu může být vyjádřená různě. Například tím, že si ho koupíte, ale jde to i písničkou. Vybrali jsme pro vás deset nejlepších songů o autech a jednoznačně top jsou v této oblasti Poláci.

Článek

Dali jsme si práci a prohledali vcelku detailně internetový televizní kanál Youtube a našli jsme docela dost výživného materiálu z Česka, Slovenska i Polska. Musíme říct, že nás především Poláci překvapili kvalitou zpracování jejich songů. Nejen z pohledu grafiky, ale i hudby a zpěvu. Naši i Slováci jim nesahají ani po kotníky. Takže tady je náš výběr toho nejlepšího!

1. Audi w LPG - Faster

Dlouhou dobu byl na vrcholu automobilových songů polský Rompey s písničkou oslavující Volkswagen Passat, ale našli jsme jiného polského interpreta, který ho bez problémů překonává. Líbí se nám i proto, že se jmenuje stejně jako náš partnerský časopis Faster. Faster připravil hned dvě automobilové písničky, jedna je o BMW a benzinu, druhá libovější potom o Audi, které jezdí na LPG. Překvapuje nás kvalita klipu, která má vysokou úroveň. Nechybějí pěkné dlouhonohé slečny, obrazová kvalita i hudba se zpěvem není na špatné úrovni. Tento videoklip má navíc už více než 31 miliónů shlédnutí.

2. Paseratti - Rompey

Na druhé místo musíme stále dát polského interpreta Rompey, který stvořil diskotékový hit oslavující Volkswagen Passat. Klip se na Youtube objevil na začátku roku 2016 a doposud má něco přes 13 miliónů shlédnutí. I tady je celková kvalita klipu velmi vysoká, obrazově, hudebně i po stránce zpěvu. Rompey tady ukazuje Volkswagena Passat, jako hlavní modlu pro polského mladíka.

3. Žigulik - Gipsy.cz

Až na třetí místo se dostává song od nás z České republiky, který oslavuje ruský stroj Lada. Je od romského rapera Gipsyho a svojí úrovní dosahuje kvalit polských videoklipů, i když po stránce hudby a zpěvu je Gipsy.cz samozřejmě o pár kroků dále. Neuvěřitelný je však rozdíl v počtu shlédnutí, kdy písnička Žigulik dosáhla prozatím téměř 3 milióny shlédnutí, a to je na Youtube o více než dva roky déle, oproti polským zástupcům. Gipsy oslavuje žigulíka, kterého většina z nás považuje za strašný vrak. Video klip si bere inspiraci z muzikálu Pomáda.

4. Fiat FSO - Kabaret Malina

Na čtvrté místo musíme dát další polský výtvor, který oslavuje automobil značky Fiat. Respektive jde o jeho licenční verzi, která se vyráběla pod automobilkou FSO a jde o polského Fiata. Jde o cover písničky Sofia od Alvaro Solera. Tady už je zpěv na podstatně horší úrovni, ale obrazově pořád velmi kvalitní. I tady to má nápad a polský umělec se ukazuje jako velký vlastenec. Video je také něco málo přes rok starý a má doposud více než 4 000 000 shlédnutí.

5. Tesla - Suvereno

Pokud bychom v této oblasti měli hledat českou kvalitní tvorbu, tak musíme jít na kanál rapera Suverena, který je z pohledu kvality asi nejlepší. Bohužel si vybral absolutně nezajímavé téma, kterým je láska k elektromobilu Tesla. Je to vidět na počtu shlédnutí, kde má pouze 367 tisíc a to už je klip na youtube více než dva roky. Suvereno tam pohřbívá klasický motor a do nebes vyzdvihuje novou technologii, kterou jsou elektromobily.

6. Felicie - Těžkej Pokondr 

Teď už jdeme s kvalitou dolů. Do výběru musíme dát určitě song Felicie od skupiny Těžkej Pokondr, která patří mezi úspěšné písničkové recesisty. Bohužel jsou až na šestém místě, protože jsme na youtube nenašli oficiální video klip. Nelze je tak srovnávat z pohledu množství shlédnutí.

7. Já jezdím v BMW - Jirka Koběrský

Na opačné straně kvalitativního spektra je písnička s názvem Já jezdím v BMW od Jirky Koběrovského. K natáčení využil závod na okruhu v Mostě a zřejmě mělo jít také o podporu jednoho z týmů, které závodí se staršími modely BMW. Nelíbí se nám samotná písnička ani zpracování videoklipu. Potvrzuje to počet shlédnutí, protože od roku 2011 získal Jirka něco málo přes 100 000 shlédnutí.

8. Trabant song - Vypsaná fiXa

Nakonec jsme hledali nějaké další písničky o autech, které prošly naším mládím. Jedním z nich je určitě Trabant. Ten se dočkal oslavy od české kapely Vypsaná fiXa. Ta však není jedinou, která tuto písničku nazpívala. I tady nejde o nějak výrazně kvalitní klip po obrazové stránce, textově není písnička nikterak náročná. Je zde jednoduchý refrén, který se neustále dokola opakuje a postupně zrychluje. Písničce odpovídá počet shlédnutí, který se zatím zastavil na hodnotě 165 tisíc.

9. Favorit song - Favorit Klub Maďarsko

Když už máme v žebříčku Felicii, tak by neměl chybět ani Favorit. Našli jsme jedinou regulérní písničku, která pochází z maďarského Favorit klubu. Nevíme přesně, jestli pochází přesně od nich, protože se tam zpívá slovensky. Textově na tom písnička není úplně špatně, obrazově už ano, protože místo klasického klipu se tu promítají fotky různých Favoritů včetně jednoho upraveného, o kterém se zpívá. Písnička je na youtubu od roku 2014 a má pouze přes 16 000 shlédnutí.

10. Ferrari - Martin Madej

Na závěr jsem dali prostor slovenskému mládí. Klučina, kterému je okolo deseti let, ukazuje, které auto má rád, a vsadil na dobrou značku. Prostě ví, že když člověk bude jezdit ve Ferrari, tak bude velký frajer a bude mít holky. Obrazová kvalita sice není velká, ale Martin je frajer, protože má v klipu opravdové Ferrari a rovnou naše oblíbené F355, do kterého si pozval kámošku. Martin navíc většinu svých slovenských a českých konkurentů poráží v množství shlédnutí. Jeho videoklip Ferrari vidělo od roku 2010 více než 1,6 milionu lidí.

Reklama

Načítám