Hlavní obsah

Tohle je pořádná show: Závody aut, která táhnou člun!

Foto: Facebook/ Brian Lane Duke

Bourání povoleno! Ale pozor, jen do lodí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tohle video teď baví internet! Závodí na něm auta, která za sebou táhnou motorové čluny. Asi vás nepřekvapí, že zmiňovaný druh zábavy pochází z USA, kde se závodí i s připojenými obytnými přívěsy nebo i se zahradními traktůrky. Mrkli jsme se, o co přesně vlastně jde…

Článek

Závody motorových člunů jsou překvapivě atraktivní podívanou. Závody aut na okruhu se nám taky líbí. Ale aby spolu závodila auta, která za sebou táhnou motorové čluny? Když se podíváte na video, které teď koluje na internetu, zjistíte, že to vypadá až překvapivě zábavně.

Podobné závody se jezdí i v Holandsku, v ČR se tomu nejvíc blíží oblíbené demolition derbyVideo: Facebook Brian Lane Duke

O tomto videu víme jen to, že bylo natočeno na okruhu El Cajon v Kalifornii – podle všeho šlo o doprovodný program běžných závodů. Třeba ve Fort Wayne Baer Field v Indianě se ale pořádají speciální závody jen pro auta, co táhnou obytné přívěsy nebo lodě. A soudě podle hojné divácké účasti, rozhodně je na co koukat.

Tento typ závodů se každopádně jezdí od 80. let a má svá jasně daná pravidla. Tím nejzajímavějším podle nás je, že existuje jen první místo. Druhé nebo třetí místo se vůbec nevyhlašuje, a tak se jede opravdu naplno. A podmínkou je, že vítězné auto v cíli musí mít za sebou pořád člun či přívěs, nebo alespoň jeho podstatnou část.

Závodí spolu běžná auta (většinou je pohání osmiválcové motory) a obyčejní řidiči, na tohle nepotřebujete žádnou speciální závodní licenci. Loď či přívěs musí mít minimálně stejnou délku, jakou má tažné auto. A z bezpečnostních důvodů nesmí mít hliníkovou konstrukci, natož aby v něm byl motor, nebo třeba plynové láhve či nádrž s benzinem. Důvod je jednoduchý – v těchto závodech se totiž smí bourat do soupeřů!

Ale pozor! I tohle má svá jasně daná pravidla… Je povolené narážet do přívěsů, nikoliv do aut. Vaše auto však nesmí být nijak vyztuženo nebo upraveno, takže je to nejen o odvaze, ale i o hlavě. Jak je na videu jasně vidět, ono to není jen o tom bourání, ale o udržení se na dráze ve správném směru. Zkušení řidiči bourají do soupeřových aut i návěsem a dobře zvládají i smyk svého přívěsu.

Jezdí se, jak je v USA zvykem, převážně na oválech. A stejně jako v závodech Nascar, tak i tady může při větší nehodě vyjet na trať zaváděcí auto a po uklizení trosek je závod restartován. Na závěr ještě otázka, a to nikoliv jen řečnická: Chtěli byste podobné závody vidět i v ČR?

Reklama

Související témata:
Bourání
Trosky
Načítám