Hlavní obsah

Co uděláte, když sedíte ve starém hořícím závodním autě?

Foto: Youtube/ Calum Lockie

Většina řidičů by v podobný okamžik utekla. Calum Lockie se ale rozhodl pro jiné řešení

Když vám začne hořet auto, a je jedno, jestli nové, staré nebo závodní, tak většina lidí hned zastaví, vyskočí z něj, a pokud je jen trochu duchapřítomná, zkusí použít hasičák. Ale chlápek jménem Calum Lockie zvolil riskantnější, ale ve finále mnohem lepší řešení, a tak je jedno Shelby Daytona Coupe dál na světě.

Článek

Když se podíváte na to video, je vám jasné, že to není žádná legrace. Calum Lockie řídí závodní Shelby Daytona Coupe na Festivalu historických aut na okruhu v Doningtonu, když se ze zatím nezveřejněných důvodů objevil v kabině požár. Během chvíle měl Lockie zadek doslova v jednom ohni. „Někteří by možná zastavili a rychle utekli, zvlášť když to není vaše auto, ale já ho chtěl prostě zachránit,“ řekl pak Calum Lockie.

Takže místo toho, aby okamžitě zastavil, zariskoval a šlápl na plyn. Ignoroval dým v autě i oheň za sedadlem, prostě s vidinou toho, že na začátku boxů stojí hasičské auto, neochvějně si to zamířil rovnou k němu. A cestou dokonce předjel safety car, který se ho snažil zpomalit… Trvalo to dlouhých padesát vteřin, kdy se mohlo stát opravdu cokoliv, ale tenhle pilot má zcela evidentně pro strach uděláno. Když se totiž podíváte, jak závodní Shelby Daytona Coupe vede na okruhu Paul Ricard, ihned pochopíte, že Calum Lockie není žádné ořezávátko, ale ostřílený profík.

Julian Thomas, majitel vozu a druhý jezdec, měl pro svého parťáka samozřejmě jen slova díků. „Riskoval, ale on ví, co dělá. Je to skvělý řidič a jsem rád, že v autě seděl zrovna on,“ řekl Thomas, když už bylo po všem.

Foto: Julian Thomas

Závodní Shelby Daytona Coupe jen o pár týdnů předtím na okruhu Paul Ricard

A že by se ti dva sebrali a šli to někam zapít? Ne, udělali něco úplně jiného. Ještě ten den vyhráli Jaguar Classic Challenge v E-Typu, vyhráli i Historic Touring Car Challenge ve Fordu Cosworth Sierra RS 500, a taky získali druhé místo v závodě Historic Racing Driver Club Allstars v závodním Fordu Falcon. Tentokrát už bez jakéhokoliv incidentu.

Reklama

Načítám