Hlavní obsah

Volkswagen Arteon R Shooting Brake – Sexy rodinný expres

Foto: Lukáš Kukla

Nejkrásnější auto, jaké teď automobilka Volkswagen vyrábí, přijíždí ve výkonné verzi na steroidech. Kromě toho, že dokáže být pekelně rychlé, je stále ukázkově praktické a nadělá spoustu parády všude, kde se objevíte.

Článek

Jezdit s rychlým kombíkem je cool. V okolí totiž vyvoláváte dojem, jak jste zodpovědný a prakticky uvažující jedinec (nákup, kola nebo kočár do něj totiž opravdu pohodlně strčíte), zatímco můžete pořád jezdit jako chuligán a dávat na frak pravověrným sporťákům. Jenže zatímco vám srdce našeptává, že nutně potřebujete Audi RS6, nejspíš nejlepší rodinnou stíhačku na trhu, rozum (a výpis z účtu) našeptává, že byste se měli přeci jen držet trochu při zemi…

Ale to vůbec nevadí, protože i když nechat se vystřelit výkonem 600 koní na asfaltovou rovinku, kde jste jednou nohou v kriminále už za tři a půl sekundy, je fantastický zážitek, můžu vám potvrdit, že i s menším stádem si užijete spoustu zábavy o kousek blíž legálním rychlostem. Vážně jen o kousek. Arteon R má sice poloviční počet turbodmychadel a válců, poloviční objem a poloviční výkon, ale to rozhodně neznamená, že je pomalý – stovku dává pod pět sekund a pelášit 250 km/h zvládne klidně celý den (tedy spíš co mu jeho 66litrová palivová nádrž dovolí).

Foto: Lukáš Kukla

Tenhle fešák je zároveň taky pořádně rychlý expres!

Ještě lepší je to, co předvádí, když se silnice začne kroutit – brzdy jsou fenomenální, podvozek dokonale stabilní a překvapivě lehkonohý, čtyřkolka pod plynem posílá až polovinu točivého momentu na zadní kola, a jakmile se gumy pořádně zakousnou do asfaltu, mocný zátah 420 Nm vás vystřelí na další rovinku. Chování v zatáčce je přísně neutrální a přístup má Arteon R spíše efektivní než hravý, ale to, s jakou samozřejmostí a obratností proletí vaší oblíbenou okresku, ve vás zanechá silný dojem.

Foto: Lukáš Kukla

Arteon R Shooting Brake se zatáček vážně nebojí

Co je shooting brake?
Pravý anglický gentleman potřeboval v minulosti jezdit na hony ve stylu, a tak vznikla elegantní, ale praktická kombi s kufrem plným pušek, nábojů, návnad a honicích psů příznačné nazývaná „shooting brake“. Obvykle mívala pouze dvojici dveří, ale na tom už moderní verze nelpí. Jde tedy o běžná čtyřdveřová kombi, která však zvenku nevypadají jako krabice od bot na kolečkách, ale mají elegantněji řešenou záď.
Foto: Lukáš Kukla

Kdo říká, že praktické auto nemůže být hezké?

A rychleji to vážně nebudete potřebovat, zvlášť s rodinou na palubě – pes v kufru začne už po pár chvílích zoufale kňučet, děti vískat a manželka hulákat, že se nechá rozvést, pokud toho okamžitě nenecháte. Možná že rychlé rodinné kombíky nejsou zase tak dobrý nápad…

Foto: Lukáš Kukla

Sportovní prostředí kabiny dokáže nabídnout překvapivou míru komfortu

Stačí ale přepnout auto do komfortního jízdního režimu a projev celého auta se změní k nepoznání. Motor ztichne na úroveň slyšitelnosti, řízení se odlehčí, podvozek povolí zatnuté svaly a z drsného okreskového brusu se stane luxusní limuzína, která si uvolněně pluje po silnici a bezstarostně převeze posádku napříč kontinentem v naprostém pohodlí a se spotřebou rozumných osm litrů na sto (na plný plyn to klidně může být i dvojnásobek).

Na palubě máte všechny vymoženosti jako matrixové LED světlomety a dlouhý zástup jízdních asistentů, vyhřívané sedačky čalouněné jemnou kůží Nappa v elektrice (pro řidiče s masážní funkcí) a vyhřívaný volant k tomu, moderní infotainment s širokou online a mobilní konektivitou doplněný 700wattovým audiem Harman/Kardon a mnoho dalšího.

K tomu vám Arteon R Shooting Brake nabídne extra porci stylu s nepřehlédnutelně ladnou siluetou, jasně identifikovatelným světelným podpisem (včetně zářícího pruhu přes celou šířku přídě), bezrámovými okny, sportovním bodykitem modelu R s agresivnějším předním nárazníkem, vytaženými prahy, 20“ koly a čtveřicí koncovek výfuku, to celé nejlépe v typické modré Lapiz. Všichni kolem si budou moci vykoukat oči a i vy se za ním rádi ohlédnete, až budete odcházet z parkoviště.

Volkswagen Arteon R Shooting Brake je prostě frajer – vypadá děsně sexy a jede pekelně dobře rychle, ale i pomalu, k tomu má veškerý potřebný komfort a praktičnost, které vyžadujete od auta pro rodinu. Když ho postavíte do garáže, manželka vás zaručeně pochválí. Ale až se budete chtít opravdu projet, rodinu možná raději nechte doma, dost byste je vyděsili…

Výkonný Volkswagen Arteon R Shooting Brake má ceníkovou cenu 1 634 900 Kč (což je jen o necelých 20 tisíc víc než podobně laděné SUV Tiguan R), kterou v plné palbě vyšroubujete někam ke dvěma milionům. Pokud se vám líbí tvar Shooting Brake, ale nepotřebujete jezdit rychle, pořídíte ho již za 1 051 900 Kč, v plug-in hybridní variantě stojí 1 264 900 Kč.

Technické údaje
Motorřadový čtyřválec, turbo, uložený vpředu napříč
Zdvihový objem1 984 cm3
Výkon235 kW (320 k) při 5 350 ot./min.
Točivý moment420 Nm při 2 000 - 5 350 ot./min.
Převodovkaautomatická dvouspojková, 7 stupňů
Pohonvšech čtyř kol
Pohotovostní hmotnost1 793 kg
Akcelerace 0-100 km/h4,9 s
Maximální rychlost250 km/h
Spotřeba (kombinace)7,7 l/100 km
Objem palivové nádrže66 l
Kola a pneumatiky245/35 R20
Rozměry (délka/šířka/výška)4 866/1 871/1 438 mm
Rozvor2 838 mm
Objem zavazadlového prostoru565 l

Reklama

Načítám