Hlavní obsah

Středoškoláci budou závodit s autíčky poháněnými vodíkem

Foto: Horizon

Auta jsou možná malá, ale závodní nadšení není v týmu o nic menší, než při závodech skutečných aut

Do poslední zatáčky letí modrý Mustang GT500 a žlutý Veyron bok po boku. Po šesti hodinách úporného závodění se tak o celkovém vítězi rozhodne až na cílové rovince ve strhujícím finále – kdo bude rychlejší? O tom se můžete přesvědčit již tuto sobotu sami na vlastní oči při sledování velkého finále Horizon Grand Prix!

Článek

Horizon Grand Prix je celosvětová středoškolská soutěž v závodech autíček na dálkové ovládání. Ale zdaleka ne obyčejných – jsou totiž poháněná vodíkem! Elektrická autíčka mají tedy místo obyčejných baterií, které vydrží jen na 15 minut provozu, vlastní vyměnitelný palivový článek, který jim dodá energii až na celou hodinu ostrého závodění. Ale to není jediná výhoda tohoto pohonu…

Foto: Horizon

Své závodní speciály si studenti staví a ladí sami. To přináší hodně zkušeností, zábavy a utužování týmového ducha

Studenti si totiž nejen víc zařádí za volantem (dálkového ovládání), zároveň si také osahají nové technologie (stavba závodního vozu a jeho úpravy jsou plně v jejich režii), a hlavně jim to pomůže začít přemýšlet o alternativních zdrojích energie, které by mohly pomoci řešit příčiny změn klimatu. Program navíc propojuje školy s průmyslovými lídry, kteří sami pracují na bezemisních technologiích, takže co se studenti při závodním projektu naučí, to jednou budou moci využít i v praxi.

Závodů autíček na vodík se po celém světě účastní přes 200 středoškolských týmů. Dvě desítky těch nejlepších z nich se utkají o titul světového šampióna v náročném závodu. Českou republiku reprezentují studenti SPŠD Motol a SOŠ Třineckých železáren a na startu rozhodně nebudou jen do počtu – vloni skončil český tým na světovém finále v Chemnitzu třetí, před nimi se umístily pouze týmy USA a Slovenska. Kdo získá titul mistra světa letos?

O tom se rozhodne již tuto sobotu 8. června 2019 na výstavišti v pražských Letňanech při 6hodinovém vytrvalostním závodu, který startuje v 10:30 a končí v 16:30 hod. Akce se koná při Veletrhu vědy 2019 pořádaném Akademií věd ČR – na ploše 8 000 m2 ve více než 100 expozicích představí to nejlepší, co současná česká věda nabízí. Veletrh se koná již od čtvrtka 6. 6. do soboty 8. 6. a nabízí vstup (i parkování) zcela zdarma, takže nemusíte čekat až na sobotu a můžete se přijít podívat i dříve (a vícekrát). Kromě různých workshopů zaměřených na výuku alternativních zdrojů energie bude na stánku společnosti Horizon celý čtvrtek také příležitost vyzkoušet si jízdu s vodíkovým modelem. Takže neváhejte a dorazte, nudit se rozhodně nebudete, a ještě se dozvíte spoustu zajímavých věcí!

To nejdůležitější
CO?Veletrh vědy 2019
KDY?6.-8. června 2019
V KOLIK?10 - 18 h
KDE?PVA EXPO Praha-Letňany
VSTUP?ZDARMA
HLAVNÍ ZÁVOD?sobota 8.6. od 10:30

Reklama

Načítám