Hlavní obsah

Škoda Octavia RS porazila v závodě na čas Ferrari 458 Italia

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud jste fanoušci Top Gearu, tak jistě všichni znáte silnici Transfagarasan v Rumunsku, kterou právě v tomto pořadu vyhlásili nejlepší silnicí světa. A na ní nyní drží rychlostní rekord české auto, Škoda Octavia RS 230!

Článek

Ačkoliv to zní jako fantasmagorická povídka z hlubin internetových diskuzí, tohle se vážně stalo. Škoda Octavia RS 230 řízená profesionálem, byla na dané trati rychlejší, než Ferrari 458 Italia, za jehož volantem seděl rovněž profík! Samozřejmě to však má svá úskalí.

Minulý rok se jezdec Fabio Barone rozhodnul, že ve výše zmíněném Ferrari zajede rekord na jedné z nejlepších silnic světa, rumunské Transfagarasan. Úsek o délce 12,3 kilometru tehdy urazil za devět minut a třináct sekund, čímž opravdu stanovil rekord. Jenže tomu je teď konec.

Foto: Archiv Garáž.cz

Objevil se totiž Andrei Mitrasca, závodník, který jako první Rumun stanul na startu legendárního závodu Pikes Peak. Ten vzal Škodu Octavia RS230, obul ji na lepší pneumatiky, než jsou standardní Dunlopy, a vydal se na trať. Možná to pro vás bude překvapení, ale Ferrari bylo poraženo přímo drtivě, o 47 sekund! Oficiální rekord tedy nyní činí 8 minut, 26 sekund a 160 tisícin.

Abychom Ferrari nekřivdili, povrch na Transfagarasanu je dosti rozbitý, což nahrává do karet běžnějšímu autu jako je RS 230. Navíc dobrá předokolka je na zatáčkovité silnici vždy velmi rychlá, že supersporty mají co dělat. I tak je to však rozhodně cenný úspěch pro Škodovku.

Foto: Archiv Garáž.cz

Načítám