Hlavní obsah

Škoda iV: elektrifikované modely Škody mají své ceníky

Foto: Škoda Auto

Elektrická revoluce, zurčící napříč celým koncernem, se pochopitelně nevyhne ani naší automobilce. Škoda – potažmo její zastřešující „značka“ iV – už před pár měsíci představila první elektrifikované kousky v nabídce a nyní mají elektrické Citigo iV a plug-in hybridní Superb iV konečně i svoje ceny.

Článek

Rozsáhlá tisková zpráva, hovořící o zahájení předprodejů prvního elektromobilu a prvního plug-in hybridu, však není pouze o cenách. Škoda zmiňuje komplexní přípravy na příchod doby elektrifikované a také to, že od prvního dne příštího roku budou všichni dealeři Škody splňovat standardy pro prodej, servis a nabíjení elektromobilů. Vedle toho, že vám budou prodejci umět prodat a servisovat auto, je novinkou také poradenství ohledně volby domácí nabíjecí stanice a její případná instalace.

Foto: Škoda Auto

Škoda Citigo-e iV

Teď ale konečně k napjatě očekávaným cenám. Model Citigo iV, tedy vůbec první čistě elektrický model značky Škoda, přijíždí na náš trh se základní cenou 429 900 korun. Malé městské auto s normovaným dojezdem až 260 kilometrů na nabití sází vedle ekologie i na minimální provozní náklady. Také proto zavedla Škoda akci „Rok zdarma s ČEZ“, v rámci které může prvních 500 majitelů Citiga iV rok nabíjet svůj vůz zcela zdarma na stanicích ČEZ. Nabíjení na rychlonabíjecí stanici trvá (pro dosažení 80 % kapacity) rovnou hodinu.

Elektrické Citigo je za zmíněnou cenu vybaveno základní výbavou Basic, ale lze připlácet také za Plus nebo Top. Baterie, ale i pohonné ústrojí, zůstávají stejné v každém výbavovém stupni. Vždy tedy dostanete elektromotor o výkonu 83 koní a točivém momentu 212 Nm, pohánějící přední kola, a dále baterii o kapacitě 36,8 kWh, na níž se vztahuje záruka na 8 let nebo 160 000 kilometrů. Citigo iV začne po silnicích jezdit začátkem příštího roku, a právě tehdy se v Praze objeví také sdílené vozy přímo od Škody.

Foto: Škoda Auto

Škoda Superb iV

Druhým, větším, ovšem už ne čistě elektrickým autem, je Superb iV – pro změnu první plug-in hybrid. Ten ve svých útrobách kombinuje benzinový přeplňovaný agregát 1.4 TSI s elektromotorem. Komplexní výkon celého pohonného ústrojí činí 218 koní a čistě na elektřinu lze díky 13 kWh baterii najet až 56 kilometrů. To by mělo stačit na cestu do práce, zatímco baterie se v klidu dobíjí třeba přes noc. Z nástěnné domácí nabíječky to trvá 3,5 hodiny, z obyčejné zásuvky pak 5,5 hodiny.

Cena Superbu iV je nastavena na 876 900 korun za výbavový stupeň Ambition. Objednat lze také vyšší stupeň Style, luxusně pojatý L & K, ale i Sportline s nádechem sportovnosti. Výroba plug-in hybridního Superbu začíná ještě tento měsíc v Kvasinách, první vozy se potom dostanou k zákazníkům na přelomu roku.

Tady ovšem nekončíme, neboť Škoda upřesňuje i to, co bude s elektrifikovanou řadou iV dál. Už během příštího roku přijde první vůz, který je vyvinutý čistě jako elektromobil a stojí na koncernové platformě MEB pro elektrická auta. Do roku 2022 se pak postupně představí dohromady 10 modelů s různým stupněm elektrifikace. Pokud půjde vše podle plánu, chce Škoda do roku 2025 prodávat v celkovém objemu prodejů přibližně 25 % elektrifikovaných vozů.

Reklama

Načítám