Hlavní obsah

Sherp je ruský offroad, kterého nemá nic zastavit

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tohle je Sherp, ruský offroad do nehostinného prostředí Sibiře, který se náma zastavit před ničím. Má totiž obrovské 63 palcové pneumatiky a žádné převisy. Američané si však řekli, že limity tohoto stroje přece jen najdou.

Článek

Tohle vypadá jako autíčko z videohry, je však reálné. Ruský Sherp o sobě prohlašuje, že je zcela nezastavitelným offroadem. Díky obrovským pneumatikám mu nevadí jakékoliv stoupání, terén, dokonce ani jezero, protože Sherp je obojživelník. Navíc se chlubí nízkou hmotností je 1,3 tuny. Jeho kola mají průměr 1,6 metru a šířku 60 centimetrů. Čekali byste, že takovýto stroj má nějaký brutální motor? Pak jste na omylu, v útrobách se totiž ukrývá pouze naftová patnáctistovka Kubota o výkonu 44 koní spojená s pětistupňovým manuálem, která si bere 2 až 3 litry nafty na motohodinu. Maximálka Sherpu je tak pouze 45 km/h.

Nyní se vůz za něco málo přes 1,5 milionu korun dostal také do USA, kde se rozhodli, že důkladně otestují jeho nezastavitelnost. A jak to dopadlo? No, až tak nezastavitelné tohle auto očividně není, osudným se mu stalo texaské bláto, byť po delší době by se nejspíše z nastražené překážky vlastní silou dostalo.

Reklama

Načítám