Hlavní obsah

Známe první dálniční úsek, kde bude možné svištět 150 km/h. Začínáte se těšit? Nejspíš vás zklameme

Foto: ŘSD, Bezpecnecesty.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Od letošního roku je v České republice možnost zvýšení rychlosti na vybraných úsecích dálnic ze 130 na 150 km/h, oznámení této novinky vedlo k mnoha debatám i očekáváním. Rok se pomalu chýlí do svého pololetí, proto jsme zjistili, jak se to s těmito rychlými úseky má. Kdy a kde tedy budou?

Článek

Kdekdo by možná uvítal plošné zvýšení nejvyšší povolené rychlosti na našich dálnicích ze 130 na 150 km/h, nicméně legislativní změna počítá s tímto navýšením jen na určitých úsecích a za splnění určitých podmínek, tedy nesmí být například mokro nebo hustý provoz.

K velké debatě o rychlejších dálnicích jsme přispěli i my, a to naší úvahou o tom, že nepotřebujeme vyšší rychlost, ale spíše více dálnic a jízdních pruhů. Přece jen jsme jako Česko dost vytížená tranzitní země.

Každopádně k dnešnímu dni se na území naší republiky nenachází žádný dálniční úsek, kde by dle nové legislativy bylo možné legálně frčet 150 km/h. Takové místo se totiž teprve plánuje.

Pilotním úsekem bude dálnice D3 mezi Táborem a Českými Budějovicemi, přesný termín spuštění bude teprve stanoven, ovšem předpoklad je na konci tohoto roku.

Foto: ŘSD

Pilotní úsek s rychlostí 150 km/h bude na dálnici D3 mezi Táborem a Českými Budějovicemi. Dočkáme se snad už koncem tohoto roku.

Tento úsek poslouží zároveň jakožto testovací. Nějaký čas tedy bude v republice jediný a po vyhodnocení užitečnosti a přínosu této změny bude Ministerstvo dopravy dále rozhodovat o nasazení dalších úseků s nejvyšší povolenou rychlostí 150 km/h. Obecně však půjde o moderní úseky, které splňují přísné bezpečnostní parametry.

A jak bude takový úsek označen? Podobně jako v Německu, tedy proměnnými dopravními značkami, které ovšem budou moct stanovit i nižší rychlost než 150 km/h či 130 km/h, a to například v případě špatného počasí nebo hustého provozu.

Na 150 km/h na dálnicích tedy ještě máme čas, takže zatím jezděte nejvýše 130 km/h a nezapomeňte si zkontrolovat i platnost své dálniční známky, potažmo platnost řidičáku. Letos jich končí několik set tisíc!

Načítám