Hlavní obsah

Kvíz: Kam patří zelená značka, kolik dnů máte na přepis vozu nebo jaké auto smí mít svítilnu TAXI?

Foto: Michal Jirák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předpisy, směrnice, legislativa. To vše pomáhá udržovat naši dopravu relativně jasnou a většinou i bezpečnou. Totiž tam, kde na silnicích neplatí žádná pravidla, vládne obvykle chaos, což se naší země naštěstí víceméně netýká. Tedy, vyznáte se v českých všeobecných motoristických pravidlech?

Článek

Pravidla jsou od toho, aby se porušovala? Inu, s tímto přístupem ne vždycky dobře pochodíte. Každopádně i motorismus má nějaký řád, aby to u nás nevypadalo jako například v Indii, kde je cestování autem docela velké dobrodružství.

Nicméně zpátky do Česka a naší legislativy. Znáte ji ve všeobecném měřítku? Vybrali jsme pár otázek z různých oborů a na vás bude uhádnout všechny správně. Tak pojďme na to.

1. Jaké je správné umístění tabulky se zvláštní registrační značkou pro jízdu z místa prodeje do místa registrace silničního vozidla?
Foto: Jan Majurník
2. Do kolika dnů je prodejce povinen přepsat prodané vozidlo?
Foto: Jan Majurník
3. Které vozidlo smí být označeno střešní svítilnou s nápisem TAXI?
Foto: Škoda Auto
4. Mezinárodní automobilová pojišťovací karta je?
Foto: Michal Jirák
5. Jakým písmenem se na českých STK značí vážná závada?
Foto: Dekra
6. Odkdy je dle české legislativy auto veteránem?
Foto: Michal Jirák
7. Od roku 2024 se na některých úsecích našich dálnic bude moci zvýšit maximální povolená rychlost. Víte, na kolik?
Foto: ŘSD
8. Jestliže delší dobu dlužíte českému státu jakožto řidič či provozovatel vozidla za neuhrazené pokuty, mohou vám čeští policisté a celníci na místě?
Foto: Jan Majurník
9. Není-li dospělý a svéprávný spolujezdec v ČR během jízdy připoután bezpečnostním pásem, je za toto odpovědný?
Foto: Michal Jirák
10. Je řidič motorového vozidla-automobilu povinen užít výstražnou vestu (nebo oděvní doplňky s označením z retroreflexního materiálu stanovené prováděcím právním předpisem podle § 56 odst. 8) při nouzovém odstavení vozidla v obci, nachází-li se mimo vozidlo na pozemní komunikaci?
Foto: Michal Sakař

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Kvízy na webu Garáž.cz

Zkuste si i naše další kvízy plné rozličných témat na Garáž.cz. Neotálejte a prověřte si své motoristické znalosti. S výsledky se můžete pochlubit v diskuzi pod článkem či na vašich sociálních sítích.

Reklama

Načítám