Hlavní obsah

Konec tajností s trestnými body! Od 1. ledna zjistíte stav svého konta velmi jednoduše. A zdarma

Foto: Lukáš Kukla, Portál dopravy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dosud platilo, že pokud vyhrajete nějaké trestné body do karty řidiče, nikdo vás o jejich zapsání neinformuje. Kdekdo tak může bláhově jezdit třeba s 10 nastřádanými mračouny beze strachu o to, jaký malér hrozí, až se v systému propíše magických 12. Neinformovanost se ovšem od 1. ledna změní a řidičům na přání začnou chodit notifikace.

Článek

Pokud patříte k těm lidem, kteří do deseti minut zapomenou to, co jim někdo pověděl, bude pro vás nový notifikační systém informující o přidělení bodů do karty řidiče spásný. Totiž dosud platilo, že když jste dostali body, tak vás o tom informoval nanejvýš policista řešící přestupek na místě, ale jinak šlo o tajemství, které se vám nikdo neobtěžoval sdělit. To se ovšem změní.

Foto: Portál dopravy

O přidělení bodů vás dosud informoval leda policista na místě, ale to bylo tak vše.

Od 1. ledna 2024 se totiž bude stačit přihlásit do Portálu dopravy skrze bankovní identitu, mobilním klíčem nebo pomocí eGovermentu, MojeID či třeba eObčanky. Každopádně jak budete uvnitř systému, můžete si jednoduše zaškrtnout bezplatné zasílání upozornění o všech bodových změnách ve vaší kartě.

Notifikace tak poputuje buď SMS zprávou na váš mobil, nebo e-mailem do vaší elektronické poštovní schránky, popřípadě notifikací v samotném prostředí Portálu dopravy a Portálu občana. Jde tak o další vychytávku, která vám usnadní váš řidičský život.

Foto: Portál dopravy

Portál vám připomene i vaše minulé řidičské hříchy.

Portál dopravy toho ovšem umí více. Věděli jste, že si skrze něj můžete např. požádat o nový řidičák v případě výměny z důvodu změny u osobních údajů, mrknout na výpis z karty řidiče, připomenout si své minulé přestupky, zkontrolovat zákazy, potažmo údaje o profesní způsobilosti?

Dále se zde podíváte na všechna vozidla, která jste historicky vlastnili, zhlédnete stav vývoje tachometrů vozidel dle VIN kódu, získáte předvyplněné žádosti pro dopravní úřad, dostanete se k mýtnému portálu, do registru vozidel skrze datovou kostku, k portálu dálničních známek nebo si ověříte, jestli je konkrétní vozidlo vedené jako vozidlo taxislužby a konkrétní průkaz taxikáře platný.

Foto: Portál dopravy

V systému se rovněž dozvíte svá aktuálně i historicky vlastněná/provozovaná vozidla.

Na své si na Portálu dopravy přijdou i vůdci/provozovatelé lodí a plavidel, rovněž tak piloti a provozovatelé letadel.

V budoucnu by měly přijít digitální žádosti o přepisy motorových vozidel nebo rozšířená agenda pro pravidla. A to by se tuze hodilo, protože proč chodit kvůli přepisu auta na úřad, když už i velké techničáky budou od nového roku online. Tak doufejme, že to klapne a my se vydáme zase o krok blíž digitálnímu 21. století.

Reklama

Související témata:
Portál občana
Portál dopravy
Načítám