Hlavní obsah

Je tady nový technický průkaz, znamená konec velkého techničáku. Jak je to ale se stávajícími doklady a jejich platností? Musíme spěchat na úřad?

Foto: ŘSD, MD ČR

„Tak nám zrušili velký techničák,“ jak by asi řekla posluhovačka panu Švejkovi.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátkem roku 2024 skončily klasické velké techničáky a nyní je začnou nahrazovat upravené malé technické průkazy neboli osvědčení o registraci vozidla. Namísto dvou dokladů tak budete mít jen jeden, přičemž ke kompletním datům se pak dostanete online.

Článek

Rok 2024 je ve znamení dopravních změn, proto nebude trvat dlouho a začneme potkávat nové dopravní značení nebo třeba 17leté šoféry s doprovodem. Letos ovšem skončil i velký techničák, na základě čehož doznalo změn osvědčení o registraci vozidla, lidově nazýváno malý techničák. Máme jeho novou podobu!

Foto: Ministerstvo dopravy

Přední strana nového techničáku 2024 obsahuje základní data vlastník/provozovatel.

Jak můžete vidět, nejsou zde obsaženy např. povolené rozměry pneu a kol, záznamy o dodatečných úpravách (např. LPG, nicméně možná se tato data budou psát do kolonky jiné záznamy), chybí data předchozích vlastníků, prohlídky na STK a další vozidlová data. Proti původnímu osvědčení o registraci tu však najdete více dat než dosud.

Foto: Ministerstvo dopravy

Zadní strana obsahuje základní data o vozidle.

Pro kompletní informace tedy musíte např. na Portál občana, dopravy, do datové kostky, na dopravní úřad, potažmo využít aplikaci eTechničák, která je dostupná pro iOS (AppStore) i pro Android skrze Google Play.

S výměnou techničáku však nemusíte nijak spěchat, stávající doklady zůstávají platné. Více nám prozradil František Jemelka z Ministerstva dopravy. „Je to jednoduché, výměna TP proběhne při první návštěvě úřadu v jiné záležitosti, není třeba tam kvůli tomu speciálně chodit. Výměna navíc bude postupná a bude trvat i několik let. Pokud občan nebude provádět žádnou změnu, zůstávají mu současné doklady a ty jsou stále platné.“

Zjišťovali jsme také, jak to bude se znalostí této novinky v sousedních zemích, aby zejména cizí policisté nekoukali na nový český techničák jako Edison (vynálezce žárovky) na xenony. Podle Jemelky z Ministerstva dopravy se informace o změně ostatním evropským zemím odeslala prostřednictvím evropského informačního systému Eucaris.

Foto: Jan Majurník

Na výměnu nemusíte spěchat, současný VTP a ORV jsou stále platnými doklady.

Po světe internetu rovněž koluje informace, že byste si měli udělat kopii technického průkazu před jeho odevzdáním, a to třeba kvůli do registru nepropsaným alternativním ráfkům. Je totiž možné, že v registru silničních vozidel mohou být data nekompletní, nicméně před odevzdáním dokladu má úředník povinnost data zkontrolovat a doplnit.

Není tedy pro klid duše nic jednoduššího než (až) při odevzdávání techničáku daného úředníka zdvořile požádat o kontrolu, doplnění, potažmo zdůraznit důležitost přepisu alternativních kol do techničáku do registru. Jednak by toto úředník měl vědět a splnit, nicméně zdvořilým požádáním rozhodně nic nezkazíte.

Líbí se vám nový technický průkaz 2024?
Ano.
4,7 %
Ne.
92 %
Je to nastejno.
3,3 %
Celkem hlasovalo 17070 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Osvědčení o registraci vozidla
Načítám