Hlavní obsah

Zelenou kartu nově postačí mít jen v mobilu

Foto: Jan Majurník

Pozor, předložení zelené karty na obrazovce mobilu je platné pouze pro území Česka. Do zahraničí jeďte vždy s papírovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Digitalizaci vstříc! Díky přelomovému rozhodnutí Ministerstva financí můžete při silniční kontrole v Česku předložit potvrzení o povinném ručení (tzv. zelenou kartu) na obrazovce mobilu, tudíž klasická papírová podoba už není nutná. Jde o dobrou zprávu hlavně pro zapomnětlivce, neb jim toto stanovisko může ušetřit až 3 000 Kč na případné pokutě.

Článek

Zelenou kartu, která již nemusí být nutně vytištěna na zeleném papíře, stačí ukázat v mobilu, papírová podoba už není nutná. Tuto zajímavou zprávu nedávno přinesla pojišťovna Pillow a své tvrzení doložila výňatkem z pravomocného rozhodnutí Ministerstva financí. Naše legislativa v tomto směru totiž hovoří jasně.

Foto: Pillow

Papírovou zelenou (bílou) kartu už netřeba hledat, v Česku ji můžete ukázat klidně na displeji mobilu

Podle zákona č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla platí, že: „při provozu vozidla na pozemní komunikaci je jeho řidič povinen mít u sebe zelenou kartu nebo doklad o hraničním pojištění a na požádání jej předložit příslušníku Policie České republiky.“ Pokud řidič není schopen zelenou kartu při silniční kontrole předložit, hrozí mu bloková pokuta na místě ve výši až 1 500 korun nebo až 3 000 korun ve správním řízení.

My jen upřesníme, že od 1. července 2020 už není nutné, aby předmětná karta byla zelená, může být rovněž bílá.

Co je zelená (bílá) karta?
Dříve většinou předávaná v papírově formě, dnes obvykle zasílaná elektronicky a následně tištěná. Jde o mezinárodně uznávaný doklad, který potvrzuje, že pro dané vozidlo je sjednané zákonem vyžadované pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla. Z toho důvodu se tomuto pojištění lidově přezdívá povinné ručení.

Jak k tomuto zlomovému rozhodnutí tedy došlo? Inu musel se najít jeden průkopník, který celou věc dohnal až do nejvyšších politických pater, kde padlo ono důležité rozhodnutí.

Foto: Pillow

Stanovisko Ministerstva financí k předložení zelené karty v mobilu

Jistý řidič, který byl v listopadu roku 2019 zastaven silniční kontrolou, u sebe neměl vytištěnou zelenou kartu, ale hlídce předložil mobilní telefon s elektronickou zelenou kartou. Policie tento doklad nechtěla uznat, a tak věc putovala do správního řízení, kde příslušný městský úřad uložil danému řidiči pokutu. Dotyčný šofér se s tímto rozhodnutím ovšem nesmířil a po sérii odvolání skončil celý případ až na Ministerstvu financí ČR.

Prvního července roku 2020 vydalo ministerstvo závazné rozhodnutí, kde konstatovalo, že zákon nijak nestanovuje formu, v jaké má být zelená karta předložena. Vydané právní stanovisko tak celou kauzu ukončilo ve prospěch řidiče: „Povinnost předložit zelenou kartu podle § 17 odst. 1 zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla splněna i tehdy, jestliže řidič předloží zelenou kartu v elektronické podobě na displeji mobilního telefonu.“

Foto: Pillow

Nyní už bude mít konečně smysl si zelenou kartu nahrát do mobilu, ať už jako hlavní doklad nebo pro sichr k papírové variantě

Pozor, stejně jako u papírové formy je řidič povinen předložit policistům elektronickou kartu bez zbytečného prodlení. Důležité je také zdůraznit, že se stanovisko týká pouze území Česka. V jiných státech platí odlišné zákony, proto při cestě do zahraničí je vždy nutné mít s sebou papírovou zelenou (bílou) kartu.

Otázkou tedy zůstává, do jaké míry bude možnost předložení elektronické karty využívaná v praxi. Přece jen v autě máme klasické „papírové“ doklady, řidičák má rovněž fyzickou podobu kartičky, takže kus přeloženého zeleného (bílého) papíru už moc místa navíc nezabere.

Foto: Jan Majurník

Nadvakrát přeložená zelená (bílá) karta zabere stejně místa jako malý techničák

Výhodu a potenciální záchranu před pokutou budou mít ovšem ti, kteří jsou zapomnětliví, střídají vícero vozů anebo zrovna nemají možnost tisku zelené (bílé) karty, avšak potřebují ihned vyjet na pozemní komunikace.

My tento malý krůček k postupné digitalizaci vítáme a doufáme, že se postupem času zbavíme dalších a dalších kartiček, dnes už dávno nahraditelných elektronickou formou. Myslíte si to také? Hlasujte v anketě níže a napište nám do komentářů pod článek, co si myslíte o digitalizaci osobních i automobilových dokladů.

Měly by být doklady typu řidičák, občanka, pas, techničák aj. uznávány také v digitální formě?
Ano, všechny
83,5 %
Ano, ale pouze neosobní doklady (techničák, zelená karta apod.)
11,3 %
Ano, ale pouze osobní doklady (občanka, řidičák, pas aj.)
0,4 %
Ne, neměly
4,8 %
Celkem hlasovalo 4560 čtenářů.

Reklama

Načítám