Hlavní obsah

Dvojitou plnou zná každý, ale existuje i dvojitá přerušovaná čára. I ta má svůj význam. A důležitý

Foto: ŘSD, Bezpecnecesty.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvojitou plnou čáru známe asi všichni, nicméně tušili jste, že existuje i dvojitá přerušovaná čára? Minimálně jeden takový úsek máme i u nás v Česku, nicméně málokdo zná skutečný význam tohoto vodorovného dopravního značení. Také nevíte?

Článek

Jde o vodorovnou dopravní značku, má kód V 2c a její význam zní Vyznačuje jízdní pruh užívaný střídavě pro jeden i druhý směr jízdy; není-li jízdní pruh takto užíván, má značka stejný význam jako značky V 2a a V 2b „Podélná čára přerušovaná“.

Jednoduše řečeno, tam, kde najdete tuto dvojitou přerušovanou čáru, můžete očekávat, že například v pátek, kdy lidé prchají na víkend, budou směrem z města vést dva jízdní pruhy a jeden do města. A naopak v neděli, kdy se všichni vrací, budou na tom samém místě dva pruhy vést směrem do města a jeden z města.

To se nicméně týká spíše vybraných států (měst) v rámci EU, u nás se s těmito pruhy setkáme vesměs jen v tunelech, což potvrzuje i specialista Pavel Greiner z Autoškoly King, který na tyto dvojité přerušované pruhy obvykle upozorňuje při průjezdu Strahovským tunelem.

Foto: Mapy.cz

Dvojitou přerušovanou čáru najdeme např. ve Strahovském tunelu v Praze.

Ano, tunely sice obvykle máme jeden pro směr tam a druhý pro směr zpátky, nicméně pokud se koná údržba jednoho z tunelů, lze využít ten druhý pro obousměrný provoz. A k tomu pomůže přerušovaná dvojitá čára a také světelná signalizace, například zelené šipky a červené křížky.

Je tak vhodné mimo čar sledovat i ony signalizace nebo okolní provoz, což přijde vhod zejména tam, kde to takzvaně neznáte. Cesta do protisměru je totiž mnohdy velmi snadná a ne vždy končí jen klaksonem či vulgárním gestem od překvapeného protijedoucího.

Načítám