Hlavní obsah

Vše o zásadních novinkách v bodovém systému v roce 2024: Jak zjistím, kolik bodů mám, kde a jak je odmazat…

Foto: Policie České republiky

Ilustrační foto.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bodový systém zaručuje, že při opakování přestupků bude potrestán i takový řidič, kterého výše pokut netrápí. V Česku funguje řadu let, postupně se vyvíjel a dnes už se jedná o přehledný systém, v němž lze snadno zjistit, kolik bodů mám, a existují i cesty, jak je odmazat.

Článek

Bodový systém funguje v Česku od léta 2006. I když za tu dobu prošel řadou změn, naposledy na Nový rok 2024, stále platí, že při vybodování (sesbírání 12 bodů) přijde řidič o řidičský průkaz. Nově jsou upraveny počty bodů, které se udělují obvykle spolu s pokutami. Existují tři varianty podle závažnosti – za 2 body (například překročení rychlosti o 10 km/h), 4 body (opuštění místa nehody) či 6 bodů (jízda na červenou).

V současnosti jsou k mání nejaktuálnější ucelená data za rok 2022, kdy nějaký bod získalo přes 456 000 řidičů. Tedy zhruba 6,6 % všech českých řidičů a řidiček. Nejvyšší podíl bodovaných řidičů byl v Moravskoslezském kraji, nejnižší v Praze. Plný počet bodů si v tomto roce odneslo skoro 43 000 řidičů.

Jak zdarma zjistím, kolik mám bodů

Není na škodu si čas od času ověřit stav svého bodového konta. O případném získání bodu by vás úřady měly informovat, ale nedostat dopis či přehlédnout notifikaci z datové schránky, to jistě zažil každý z nás.

Foto: Garáž.cz

Výpis z bodového hodnocení příkladného řidiče Garáže.

Nejsnazší způsob, jak zdarma zjistit počet bodů, je přes Portál občana. Po přihlášení si člověk požádá o výpis bodového hodnocení řidiče a obratem dostane dokument, kde vidí, jak na tom je. Další možností je výpis za poplatek na pobočkách Czechpoint (obecní úřady, Česká pošta, Hospodářská komora, notáři) nebo na registru řidičů.

Za co dostanu body

Jak již bylo napsáno výše, body se získávají za porušení pravidel silničního provozu. Nový systém bodování má podle ministerstva dávat větší tresty za vážnější přestupky a naopak nižší za ty méně vážné. Celou tabulku má na svých stránkách Besip, pro představu se například od 1. 1. 2024 snížil počet bodů získaných za nezastavení vozidla před přechodem pro chodce (ze 3 bodů na 2), naopak roste pokuta i počet bodů za telefon za volantem (ze 2 na 4 body).

Jak body odmažu

Možností, jak se bodů zbavit, je více. Nejsnazší je čekat a sekat latinu. Pokud po získání bodu řidič 12 měsíců nezíská žádný další, automaticky se mu 4 body odmažou. Tato lhůta ale neběží, pokud probíhá výkon trestu nebo zákaz řízení.

O další body lze přijít při absolvování speciálního školení bezpečné jízdy. V tomto případě na kontě nesmíte mít žádný 6bodový přestupek. Kurz lze absolvovat jednou za kalendářní rok a po jeho zdolání řidič přijde o tři body.

Reklama

Načítám