Hlavní obsah

V jednoduchosti je krása: Obytná nástavba nepřekypuje luxusem, zaujme však cenou a odolností

Foto: Scout Campers

Obytná nástavba od Scout Campers je odnímatelná a velmi lehká, dá se navíc použít hned na několika typech pick-upů jako Jeep Gladiator (na obrázku), Ford Ranger nebo Toyota Tacoma.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se, že v jednoduchosti je krása, a tato filozofie se dá účinně aplikovat v řadě odvětví – v gastronomii, módě a poslední dobou jí jsou nakloněny i firmy z automobilového průmyslu. Poslední z nich je výrobce obytných vozů Scout Campers, který představil svůj nový produkt jménem Tuktut.

Článek

V jednoduchosti se nemusí skrývat jen krása, ale také příznivá cena. Firma Scout Campers z města Tacoma v americkém státě Washington přišla s kompaktním, ale velmi chytrým konceptem obytné nástavby, která je odnímatelná a dá se aplikovat hned na několik terénních pick-upů.

Jako vhodný základ pro přestavbu firma Scout uvádí Ford Maverick a evropským zákazníkům lépe známý model Ranger, konstrukce si však rozumí i s vozy Jeep Gladiator nebo Toyota Tacoma. Soubor vybavení pro tyto teréňáky má nevšední název Tuktut a byť dost připomíná název thajského vozítka tuk-tuk, v tomto případě jde o označení mladého karibu (tedy soba polárního) v inuitském nářečí.

Konstrukce se skládá z hliníkového rámu, vnější plášť je potom z laminátu potaženého speciálním gelovým povlakem, který se stará o odolnost vůči mechanickému poškození a chrání spodní konstrukci před vlhkostí. Okna jsou proložena termoizolačními vložkami, zvenku je kryje ochranná fólie. Za příplatek 595 dolarů (13 tisíc Kč) je možné si přiobjednat střešní nosič pro přepravu vybavení.

Foto: Scout Campers

V útulném interiéru se vyspí dvě dospělé osoby, matrace má míry 180 × 122 cm, za příplatek je k dispozici i delší, dvoumetrová. Úložné boxy lze díky chytrému uspořádání použít i jako stolek.

Uvnitř pak zbylo místo na matraci o rozměrech 180 × 122 cm, která by měla být pro dvě osoby poměrně dostačující – avšak pro čahouny je tu volitelně ještě větší matrace o délce rovné dva metry a se stejnou šířkou. Lidé od Scout Campers úzce spolupracují s firmou Goose Gear, která se specializuje primárně na vybavení interiéru pro obytné vozy všeho druhu, čímž se vzájemně doplňují.

Díky tomu je tu možnost dovybavení interiéru o přídavné úložné boxy, ty jsou navíc chytře umístěny tak, že například mohou posloužit jako stolek, na který lze odložit notebook, a vyřešit řekněme e-mailovou korespondenci, jeden z boxů je dokonce chladicí. Energii čerpá z externí baterie umístěné v podlaze, jež může napájet i další elektrická zařízení.

Obytná řada Tuktut se poprvé představila na výstavě Overland Expo v americkém státě Arizona, objednávky výrobce začal přijímat 17. května. Ceny startují na částce 16 500 dolarů (v přepočtu cca 363 tisíc Kč), i s příplatkovými položkami se potom dá udržet okolo hranice 400 tisíc Kč.

Pro rodiny bude potenciálně zajímavý model Yoho pojmenovaný podle národního parku v kanadské provincii Britská Kolumbie. Jeho základní cena začíná na vyšší částce 22 495 dolarů (asi 495 tisíc Kč), za ty však dostanete nocleh až pro čtyři osoby, integrované solární panely, přenosný rezervoár na pitnou vodu, ledničku a dvouplotnový vařič. Jeho hmotnost je přitom stále přijatelných 423 kg.

Reklama

Načítám