Hlavní obsah

Solidní karavan bez cingrlátek za zajímavé peníze: Základní model SimpleDrop se nebojí ani terénu

Foto: Lukáš Kukla

Nenechte se zmást překladem slova simple (prostý), tahle značková obytka patří do vyšší střední třídy.

Aktualizováno

Značka Life Style Camper není na našem trhu žádnou neznámou, nicméně zatím jsme vám od ní představili jen vrcholové obytky. V rámci našich toulek s Peugeotem 508 za obytnými přívěsy jsme se u českého zastoupení zastavili znovu a tentokrát si vzali na paškál základní model SimpleDrop.

Článek

Vstupenka do světa ukrajinských bydlíků značky Life Style Camper začíná brzděným modelem SimpleDrop, který má standardně podvozek AL-KO (volitelně Knott), stabilizační hlavici a torzní tlumiče. Výrobce dále udává, že mimo silnic přípojné vozidlo zvládne i náročnější terén.

Foto: Lukáš Kukla

SimpleDrop se kompletuje na Ukrajině.

Karoserie dostupná v různých barvách je zhotovena z francouzské překližky, krytina střechy připomíná PVC, boky jsou zase podobné umakartu. Přestože má obytka svůj původ na Ukrajině, probíhá zde víceméně jen montáž, jelikož cca 90 % dílů pochází ze zbytku Evropy a USA.

Vnějšek testovaného kusu ještě zdobí litá kola, úložná schránka pro nezávislé topení nebo plynovou bombu, poziční a koncová LED světla s průběžným blinkrem, což je taková stylovka.

Foto: Lukáš Kukla

Osvětlení je kompletně diodové, karoserie chráněná povrchovou úpravou Protan.

Ve standardu též najdete jedny dveře, okno, záclonky a externě nasazovanou moskytiéru. Nechybí ani přípojka do sítě nebo plnění nádrže na čistou vodu.

Pokud byste si chtěli exteriér udělat ještě více praktický, můžete se spolehnout na nosič kol, úložný box, soláry, markýzu nebo na střešní stan. S tím vším distributor počítá a karavan je na toto uzpůsoben. Ostatně fešák na fotkách je toho důkazem.

Veletrh For Caravan

Chcete-li vidět ukrajinské obytky naživo, můžete si počkat na pražský veletrh For Caravan (17. 3. - 19. 3. 2023), kde se společnost Life Style Camper se svým portfoliem rozhodně objeví. Ale nebude jediná, neb na místo míří další přední dovozci s českými, evropskými nebo tureckými bydlíky.

Lepší střední cesta

Součástí základu je rovněž zvenčí přístupná kuchyňka s dřezem, nádrž na 58 litrů vody a vnější diodové osvětlení. Lednice, vařič a jednotka pro nabíjení základního akumulátoru během jízdy z auta jsou poté věcí příplatku. Navíc tu potěší na bok nasazovací stolek, díky němuž se vaše pracovní plocha v kuchyni ještě rozšíří.

Foto: Lukáš Kukla

Karavan nabízí příjemné rozšíření pracovní plochy.

Skříňky kuchyně jsou vybaveny protiskluzovou gumovou podlážkou, konstrukčně navíc pěkně zpracované se začištěnými hranami. Šroubení skryté, případně nahrazené lepidlem. Je vidět, že si zde výrobce dal záležet i na detailech.

Vnitřní matraci lze dodat jako nedělenou či dělenou, o rozměrech v lůžkovém provedení 200 × 140 cm, což se rovná komfortnímu spacímu prostoru pro dva dospělé. Uvnitř nelze nezmínit také praktické opěradlo, které uvítáte zejména při sezení.

Foto: Lukáš Kukla

Na lůžku o rozměrech 200 × 140 cm se komfortně vyspí dvě osoby.

Vnitřní skříňky jsou udělané ve stejném duchu jako ty v kuchyňce, interiérové osvětlení je opět diodové a neminete ani USB zásuvky.

Celý model má 250 cm na délku, 125 cm na výšku a 145 cm na šířku. Vzhledem ke kompaktním rozměrům a rozumné váze (540–580 kg) jde o karavan, se kterým se slušně manévruje, přičemž pro jeho provoz vám postačí řidičský průkaz skupiny B.

Foto: Lukáš Kukla

Nechybí ani skromně vybavená kuchyňka, kterou si lze příplatkově ještě vylepšit.

Na cestě oceníte i jeho odpružení, proto ani přesun po dálnici typu D1 nečiní posádce nějaký diskomfort, což jsme ostatně zkoušeli i s naším černým švihákem Peugeotem 508.

Toto rodinně orientované kombi se nám v rámci našich pravidelných toulek s přívěsy ukázalo jako použitelné i na nezpevněné cesty, ne-li do velmi lehkého terénu. Stačí jen trocha opatrnosti a kvalitní obutí, v našem případě volené dle sezony.

Pro SimpleDrop tedy musíte do Olomouce za společností Life Style Camper, která jej prodává od necelých 12 300 eur s naší 21% daní, což je v přepočtu cca 293 000 Kč. Firma pochopitelně nabízí i půjčení – tehdy vás vybavený SimpleDrop vyjde dle sezony od 1000 Kč za den.

Přestože se zkoušený bydlík řadí do kategorie modelově základních, svým zpracováním se rozhodně nemá za co stydět. Ve své podstatě není jen tolik nezdoben a v rámci standardu je akorát ochuzen o volitelně doplnitelnou výbavu. Máme-li zvolit jednoduchou terminologii hodnocení, jde o takový lepší střed mezi značkovými minikaravany.

Reklama

Načítám