Hlavní obsah

Obytňák Kuku sází na přírodní materiály a sběr dešťové vody, uvnitř voní lesem

Foto: Jan Majurník

A tím kuku nemyslíme kukačku, nýbrž obytňák

Projít kolem stánku Kuckoo Camperu na karavan salonu v Düsseldorfu znamenalo zeptat se na správnou výslovnost. No a když se zjistilo, že „kuku“ je nejen vtipné, ale také takřka celé dřevěné, zastavili jsme se na detailnější obhlídku a zhluboka se nadechli.

Článek

Voní hezky. Ne druh kávy Jihlavanka, ale Kuckoo Camper (čteno kuku kemper), který je postavený z převážné části ze dřeva. Speciální šasi pro brzděný bydlík dodává firma Knott, přičemž celek váží 620 kilogramů, takže k jeho tažení nepotřebujete žádný super silný vůz.

Foto: Jan Majurník

Hmotnost přívěsu je 620 kg

Tělo dřevěné karoserie poté pokrývá polyuretanový nástřik, pneumatiky jsou terénní, nejvyšší rychlost tohoto německého produktu schválená na 100 km/h.

Ani uvnitř nehledejte moc plastů, zato se zde můžete kochat výsuvnou kuchyňkou, použitelnou uvnitř i zvenčí. Dále tu najdete gauč transformovatelný na lůžko, které vám poskytne ložnou plochu 200 × 140 cm.

Když se následně několikrát zhluboka nadechnete, ucítíte vůni lesa, což je po umělohmotných záplavách na ostatních stáncích něco jako balzám na plíce.

Foto: Jan Majurník

Užitečná ložná plocha činí 200 × 140 cm

Okna kryjí záclonky s moskytiérou, stěny zdobí úložné prostory s bezhlučnými dvířky držené magnety, vytápění zajišťuje nezávislé 400W topení. Floristé budou nadšeni ze závěsných květináčů a také ze sběrače na dešťovou vodu, s níž se posléze můžete (venku) osprchovat.

Ke kemperu se nabízí rozkládací solární panel, jež krmí energií přítomnou LifePO4 baterii, případně se lze napojit do klasické karavanové zásuvky. Pochopitelně můžete sáhnout rovněž po nosiči jízdních kol dopředu i dozadu, markýze anebo si na střechu dát stan.

Foto: Jan Majurník

Dvířka kuchyně slouží jako nosič pro nádobí

„Kuku“ kemper je ryze německým produktem a startuje od 17 490 eur s tamní 19% daní, což je v přepočtu 430 715 Kč. Model na snímcích prezentovaný v Düsseldorfu pak stojí v přepočtu na naše 540 až 560 000 Kč s 19% DPH.

Tento poměrně legračně nazvaný obytňák však ukazuje nápaditost tamních vývojářů, kteří s použitím velkého procenta přírodních materiálů dokázali postavit atraktivní a funkční přívěs. A pokud jde o styl? Devět z deseti kukaček rozhodně doporučuje.

Reklama

Načítám