Hlavní obsah

Obří solární karavan ubytuje až 8 osob a má vlastní fotovoltaickou elektrárnu. Cena tomu odpovídá

Foto: Living Vehicle

Obytný přívěs od firmy Living Vehicle má snad všechno potřebné – terasu, vybavenou kuchyň, a dokonce i malou pracovnu. Jedinou potíží je, že stojí jako garsonka v Praze…

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestování a objevování nových obzorů už je zkrátka zakořeněno v lidské povaze, proto se není čemu divit, že obytné vozy a přívěsy jsou poslední dobou tolik oblíbené. Firma Living Vehicle představila nový model HD Pro, který by měl podle všeho být nejvýkonnějším solárním a plně elektrickým karavanem na trhu.

Článek

Na cestách s celou domácností a ještě bez potřeby elektrické sítě. Tak by se daly v kostce shrnout schopnosti nového karavanu HD Pro od firmy Living Vehicle. Je totiž navržen tak, aby byl dlouhodobě energeticky soběstačný i v pustině mimo vyšlapané cesty. Jeho chytrá konstrukce s vynikající izolací si navíc poradí jak se zimou pod bodem mrazu, tak s bezmála 50stupňovým horkem.

Living Vehicle je společnost se sídlem v Santa Barbaře v americkém státě Kalifornia a jak se na megalomanské Američany sluší a patří, jde o pořádného „drobka“. Na délku měří 30 stop, tedy v našich mírách asi 9 metrů, vnější šířka je 2,6 metru a vnitřní šířka v interiéru činí rovných 8 stop, tedy 2,43 metru. Přívěs sám o sobě je vysoký 3,5 metru, i v interiéru však výrobce uvádí stále velmi slušnou výšku 6 stop a 10 palců – tedy prakticky přesně 2 metry.

Prostornost však není zdaleka jediným trumfem tohoto obřího 9metrového karavanu. Je to způsob, jakým umí nakládat s energií – střecha je totiž pokryta 400W solárními panely o ploše bezmála 25 metrů čtverečních. K dispozici je úložiště o kapacitě 22, 43 nebo dokonce 72 kWh a díky výkonu elektrické soustavy 18 kW bez problému utáhne napájení všech elektrických zařízení včetně elektrického dvouzónového vytápění a klimatizace.

Foto: Living Vehicle

Součástí konstrukce je sklopná terasa, na které je možné posedět a vychutnat si kávu. Konstrukce díky špičkové pěnové termoizolaci udrží uvnitř přijatelnou atmosféru jak v tropickém horku, tak v polárních mrazech.

Na většině výletů si tak Living Vehicle HD Pro vystačí bez připojení k elektrické síti – ačkoliv výrobce v rámci volitelné výbavy nabízí i externí plynový generátor s dálkovým ovládáním. Kromě toho umí přívěs HD Pro ochránit před horkem i mrazem celou posádku díky chytré hliníkové konstrukci, která je ještě vyplněna speciální termoizolační pěnou s uzavřenou buněčnou strukturou. Tím pádem konstrukce odolá teplotám od minusových teplot až do veder o teplotě 49 °C.

Interiér potom nabízí velmi příjemné obydlí, které začíná výsuvnou venkovní terasou. Z ní se vejde přímo do kompaktní, ale plně vybavené a dobře prostorově řešené kuchyňky s dřezem, indukční varnou deskou, troubou a pracovním pultem uprostřed.

Posezení vedle kuchyně může sloužit buďto jako jídelní stůl, nebo se během několika minut promění na místo k noclehu. Opodál se potom nachází vybavená koupelna s umyvadlem, toaletou a spoustou úložných prostor. Nechybí ani kompaktní obývací pokoj vybavený 4K televizí s domácím kinem.

Nábytek tvoří kromě vestavěných skříní i dvoumetrový pracovní stůl, který je ideální pro práci na cestách díky přijímači Starlink Flat Satellite s přístupem k wifi připojení. Volitelně lze sáhnout i po takzvaném „kreativním studiu“, které tuto malou pracovnu doplní o počítač Mac a další elektroniku od společnosti Apple, do níž je to koneckonců ze sídla firmy v Santa Barbaře, co by kamenem dohodil.

Přívěsy HD Pro se zpravidla budují na zakázku a individuálně pro každého zákazníka, což umožňuje mimo jiné jejich variabilita – platforma umožňuje mobilní obydlí pro čtyři až osm osob. Přirozeně však ani zdaleka nepatří mezi nejlevnější karavany a přívěsy na trhu, naopak.

Novinka dorazí k zákazníkům v roce 2024, tedy konkrétně k těm, kteří jsou ochotni obětovat „zbytečných“ 459 995 dolarů (asi 10 milionů Kč). V nabídce firmy Living Vehicle je však pro všechny případy i kompaktnější a dostupnější sedmimetrová varianta LT, kterou můžete mít už za „lidových“ 359 995 dolarů (zhruba 7,9 milionu Kč).

Reklama

Načítám