Hlavní obsah

Je tohle kempování budoucnosti? Obytný přívěs Pebble Flow se dokáže sám pohybovat a slibuje až týdenní soběstačnost

Foto: Pebble

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká společnost Pebble představila futuristicky vyhlížející obytný přívěs Flow, na jehož vývoji se údajně podíleli lidé se zkušenostmi ze společností Apple, Tesla, Volvo nebo Cruise.

Článek

Výrobce při odhalení nešetřil superlativy, novinka podle něj představuje technologicky nejpokročilejší obytný přívěs na trhu. Dal si prý ale záležet také na bezpečnosti, aerodynamice, výbavě nebo variabilitě vnitřního prostoru.

Flow je ale zajímavý i tím, že se dokáže sám pohybovat - tedy pokud si zákazník připlatí za provedení s balíčkem Magic Pack, který zahrnuje dva elektrické motory, jeden pro každé kolo. Díky nim se přívěs mimochodem dokonce umí sám připojit k tažnému zařízení.

Energii elektromotory čerpají z lithium-železo-fosfátového akumulátoru o kapacitě 45 kWh, který ale současně pokrývá energetické nároky kompletního vybavení přívěsu. Baterii uloženou v podlaze lze samozřejmě externě dobíjet (střídavým i stejnosměrným proudem a třeba i u nabíječek pro elektromobily), dalším zdrojem energie pak jsou 1kW solární panely.

Společnost Pebble tvrdí, že zcela nabitý akumulátor zajišťuje energetickou soběstačnost až po dobu jednoho týdne.

Firma také vyzdvihuje důraz na co nejsnadnější používání přívěsu. Ke karavanu patří aplikace pro mobilní telefony, přes kterou se dá nejen ovládat a kontrolovat většina palubních funkcí (například teplota uvnitř, osvětlení nebo zamykání/odemykání), ale umožňuje třeba i na dálku ovládat pohyb přívěsu.

Pebble Flow nabízí místo pro spaní až čtyř osob a vybaven je sprchou, toaletou, odnímatelnou indukční varnou deskou, troubou, poměrně velkou lednicí, 140litrovou nádrží na čistou vodu a 190litrovou na vodu odpadní. Zajímavostí je také připojení k internetu prostřednictvím služby Starlink.

Přívěs je poměrně velký, na délku měří 7 620 milimetrů, široký je 2 286 mm a vysoký 2 642 mm. S vybavením pak Pebble Flow váží 2,8 tuny.

A jak asi tušíte, futuristický přívěs není zrovna levný - cena startuje na částce 109 tisíc amerických dolarů, což je v přepočtu asi 2,54 milionu korun. „Samohybná“ verze s elektrickými motory stojí 125 tisíc dolarů, tedy zhruba 2,91 milionu korun. Výrobce každopádně spustil příjem předobjednávek, k zákazníkům by první přívěsy měly dorazit koncem příštího roku.

Reklama

Související témata:
Pebble Flow
Starlink
Načítám