Hlavní obsah

Do divočiny s pohodlím jako doma: Terénní přívěs Bruder má oboustrannou kuchyň, spaní pro šest lidí a chytrý podvozek

Foto: Bruder

Obytný přívěs EXP-7 od firmy Bruder vydrží ledacos a nabízí oboustrannou kuchyňku. Taková paráda však pochopitelně něco stojí.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V posledních letech plných zákazů a opatření se obytné vozy a přívěsy staly oblíbenější než kdy dříve. Inu, prozkoumávání, objevování a cestování jako takové odjakživa bylo v lidské povaze. Ale i když vyrážíte za dobrodružstvím až za hranice civilizace, neznamená to, že se musíte vzdát pohodlí.

Článek

Prostupnost, variabilita a pohodlí. Tak by se velmi zjednodušeně dal shrnout obytný přívěs EXP-7 od firmy Bruder. Společnost se sídlem v australském Brisbane má dlouholetou tradici a pestrou paletu modelů a jejich nejnovějším přírůstkem je model EXP-7. Součástí nabídky jsou potom kompaktní EXP-4, střední EXP-6, případně model EXP-8, který je dokonce ještě o chlup větší než představovaný EXP-7.

Praktičnost přívěsu Bruder EXP-7 je vidět na první pohled – dveře se totiž nacházejí na obou stranách, což umožňuje snadný přístup. Z pravé strany se navíc vchází přes předsíň, která je zároveň i koupelnou, nehrozí tedy, že by osazenstvo po návratu z celodenní túry nanosilo bláto a další nečistoty dovnitř. To je ukázka toho, že Australané při vývoji používali hlavu.

Další nesmírně příjemnou vymožeností je variabilní oboustranná kuchyňka, kterou EXP-7 v podstatě přebírá od nedávno představeného inovativního modelu EXP-6. Vtip je v tom, že se dá obsluhovat nejen zevnitř, zatímco si šéfkuchař může vychutnávat výhled na okolní krajinu, ale stejně tak i zvenku.

Foto: Bruder

Přívěs Bruder EXP-7 sám o sobě váží 2,4 tuny, užitná hmotnost je však dalších 1 100 kilogramů. Díky chytré konstrukci je navíc stále pojízdný i s dvěma (!) píchlými pneumatikami.

Bruder EXP-7 umožňuje svému osazenstvu připravit jak romantickou večeři při svíčkách uvnitř, tak i pohodovou venkovní grilovačku. K dispozici je samozřejmě veškeré vybavení jako nerezový dřez, indukční varná deska či mikrovlnná trouba. Opodál více vzadu se pak nachází myčka nádobí a k uskladnění zásob slouží dvě ledničky – jedna větší pro potraviny a druhá menší pro „pitný režim“.

O zásobování energií se starají na střeše umístěné solární panely o výkonu až 1 245 W, energie se pak ukládá do lithium-iontové baterie o kapacitě 10 kWh. Pro přežití mimo probádané oblasti jistě pomůže i rezervoár pitné vody o objemu 200 litrů, k dispozici je také 75litrový zásobník na šedou vodu. Dobrodruzi si mohou za příplatek objednat čerpadlo speciálně uzpůsobené k čerpání vody z jezera, lesního pramene či dalších přírodních zdrojů, pokud v okolí není klasická kohoutková voda.

Pravděpodobně nejsilnější stránkou obytného přívěsu EXP-7 jsou technologie, ze kterých je postaven. Konstrukce se totiž skládá z kompozitních, tedy velmi lehkých, leč poměrně drahých materiálů. Ta je potom ukotvena na speciálním vzduchovém podvozku s variabilním zdvihem v rozmezí až 30 cm, který si firma dokonce nechala patentovat. Ten se v reálném čase přizpůsobuje náklonům podloží, s lesním či horským terénem si tedy poradí levou zadní.

Konstrukce jako taková je potom uzpůsobena k využití v nehostinných podmínkách, je tedy dostatečně robustní a v kombinaci s odolnými terénními pneumatikami je možné pokračovat v cestě s až dvěma píchlými pneumatikami – posádka se tak nemusí obávat, že uvázne kdesi v tramtárii, jak se lidově říká.

K mání jsou dvě verze – PT a GT. Varianta PT se může pochlubit výsuvným střešním panelem, díky kterému nabízí spaní až pro šest osob. GT potom klade o něco větší důraz na komfort, neboť se v ní vyspí sice pouze čtyři lidé, avšak disponuje lepší izolací, díky čemuž je tato verze vhodná i do extrémních podmínek.

Taková robustnost a kvalita pochopitelně něco stojí. Australané si za svůj výtvor účtují 235 tisíc amerických dolarů, což je v přepočtu nějakých 3,6 milionu českých peněz. Za ten luxus na palubě, chytré uspořádání a velmi odolnou konstrukci je to ale cena, kterou obětuje mnoho novodobých nomádů.

Reklama

Načítám