Hlavní obsah

Garsonka v Praze, nebo expediční pojízdný byt? To je otázka za 10 milionů. Obří obytňák má bar pro 4 osoby

Foto: WanderBOX

Pravda, na poměry obytných vozů je to opravdu pořádná suma. Ale s tímto obytným vozem už v životě nic dalšího potřebovat nebudete.

Už jste někdy dostali chuť nechat problémy civilizace za sebou a žít poklidný život na cestách? V tom případě patrně nejste jediní a firma WanderBOX by dost možná mohla mít řešení – jejich obytný vůz Outpost skýtá veškeré potřebné domácí vybavení, navíc zabalené do poctivé a robustní konstrukce, která dojede kamkoliv a vydrží věky.

Článek

Z velmi obecného pohledu se dají obytňáky rozdělit do dvou skupin. Jedny z nich slouží k víkendovému pobytu v kempu nebo ke strávení romantické dovolené u malebných italských či rakouských jezer. Do té druhé skupiny patří obytňáky, ve kterých bez větších problémů můžete uprchnout do divoké přírody za hranice civilizace a strávit tam nejen dny, ale i týdny, ne-li dokonce měsíce.

Obytňáky druhého typu staví firma WanderBOX z města Mead v americkém státě Colorado. Jejich modely Outpost vycházejí z osvědčených dříčů – pick-upů Ford série F – a v tomto případě jde o vrcholnou verzi Outpost 35 4 × 4, která vychází z Fordu F600 Super Duty.

Není tedy pochyb o tom, že se jedná o teréňák každým coulem, přesto došlo na doplnění dodatečného vybavení, které zejména mimo „vyšlapané cesty“ přijde vhod – jmenovitě naviják s nosností až 7 tun, světelné rampy na předním nárazníku i na střeše (lze zvolit příslušenství od firmy Baja Designs nebo Rough Country).

Foto: WanderBOX

Ford F600 je do terénu skvělý základ, který lidé od WanderBOX ještě vylepšili odolnými disky Alcoa obutými do terénních pneumatik Toyo.

Chybět nesmí ani odolné disky značky Alcoa z kovaného hliníku s nazutými terénními pneumatikami Toyo. Konstrukce obytné nástavby je potom z hliníku používaného v leteckém průmyslu – materiál ve skutečnosti dodává jedna z firem spolupracujících s NASA na projektu Mezinárodní vesmírné stanice. Vnější rozměry výsledného mastodonta činí 12,5 metru na délku a 3,8 metru na výšku. Ne, do podzemních garáží s ním fakt nezaparkujete.

Pod tímto robustním a technologickým zevnějškem se však ukrývá útulné a vlastně velmi příjemné obydlí s vybavením, za které by se nemusela stydět ani většina z nás. Prostorný interiér s až dvoumetrovým stropem ukrývá plnohodnotnou kuchyni s tříplotnovou indukční deskou, konvekční mikrovlnkou, lednicí, nerezovým dřezem nebo odpadkovým košem s vestavěnou drtičkou odpadu.

Foto: WanderBOX

Pod robustním zevnějškem obytňáku Outpost se ukrývá velmi útulné obydlí. Hned vedle kuchyňky se nachází barový stůl, který lze proměnit v náhradní postel.

V tomto konkrétním případě vidíme v bezprostřední blízkosti kuchyně barový stůl, ke kterému se usadí až čtyři přátelé pro večerní poklábosení a rokování. Konstrukce baru umožňuje jej během několika okamžiků proměnit v náhradní postel o rozměrech 150 × 200 cm. Alternativou je potom „zábavní místnost“ suplující obývací pokoj.

Byť k tomu obytný vůz Outpost hodně láká, není nutné se stoprocentně odstřihnout od civilizace – kdo by si potřeboval „sednout k práci“, pro toho je tu možnost kompaktní, leč plnohodnotné kanceláře s připojením k internetu díky satelitnímu přijímači Starlink. Po práci pak lze sledovat pořady na oblíbených streamovacích platformách na jedné z širokoúhlých televizí. Kvalitní podívanou stvrdí audiosystém s 8 reproduktory.

Foto: WanderBOX

V zadní části se nachází prostorná ložnice s manželskou postelí, nočními stolky a dalšími úložnými prostory.

Zadní část vozu je vyhrazena pro hlavní ložnici s manželskou postelí. Ta je doplněna o dva noční stolky a prostornou skříň. Koupelna je dostatečně prostorná pro plnohodnotnou sprchu s masážní hlavicí a chemickou toaletu.

O pohon tohoto pojízdného domu se stará poctivý 6,7l naftový osmiválec Power Stroke z dílen Ford o výkonu 330 koní a 1100 Nm , který bez problému uveze vlastních 10 tun obytné soupravy, případně až maximálních 19,5 tuny. Vůz má rezervoár na 500 litrů pitné vody a pak dva 250litrové zásobníky na šedou a černou vodu.

Napájení klimatizace, naftového přídavného topení AquaHot a dalších výše zmíněných spotřebičů obstarává 24kWh lithium-iontová baterie doplněná o střešní solární panely o výkonu 2800 W.

Bystrý čtenář už jistě tuší, že takto vybavený obytňák nemůže být levný – takže tak tři, možná pět milionů? Radíme se pro jistotu posadit, protože cena obytňáku Outpost 35 začíná na částce 460 000 dolarů – tedy v korunách něco málo přes 10 000 000 Kč. Té hypotéce se tedy asi stejně nevyhnete…

Reklama

Načítám