Hlavní obsah

Autem na hory do Itálie: Kudy na heliskiing a kde jsou stovky kilometrů krásných sjezdovek

Foto: Shutterstock / Dzerkach Viktar

Na hory do Itálie? Vybrali jsme pro vás pět nejlépe hodnocených středisek podle webu Booking.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na Seznam.cz.

Že se do Itálie jezdí jen k moři? To může tvrdit snad jen ten, kdo tam nebyl lyžovat. Je možná o kus dál než Rakousko, řada lyžařů však tvrdí, že to stojí za to. Pravda, doma je doma. Rakousko je zase velmi precizní a všude je čisto. Ale jen máloco se vyrovná nezaměnitelnému kouzlu Itálie.

Článek

Z cest na italské Alpy autem se dá z Prahy doporučit buďto varianta vedoucí přes České Budějovice a poté Salzburg, případně přes Regensburg (česky Řezno). Pokud jedete z Brna, tak ideálně směrem na Vídeň a poté přes Graz (česky Štýrský Hradec).

Foto: carabinieri.it

Kromě klasické policie můžeme v Itálii často narazit i na takzvané Karabiniéry, a to i na svahu. Ti neváhají nazout lyže za účelem namátkových kontrol, v případě nutnosti pak podnikají záchranné akce

Z hlediska rychlostních limitů platí pro osobní vozidla totéž co u nás, tedy 50 km/h v obci a 90 km/h mimo obec s jedním drobným rozdílem – 130 km/h se dá kromě dálnice frčet i na rychlostní silnici. Tolerance alkoholu za volantem je 0,5 ‰.

Ohledně poplatků je třeba počítat nejprve s rakouskými tunely a rakouskou dálniční známkou. V Itálii už se projíždí mýtnými branami a poplatky se odvíjí od toho, jakou vzdálenost po té či oné „autostradě“ ujedeme – naštěstí se dá platit i kartou. Alternativně se dá vydat po nezpoplatněných silnicích, tady je však potřeba počítat se sníženou kvalitou silnice i dostupných služeb.

Pro inspiraci se pojďme podívat na 5 nejlépe hodnocených středisek podle webu Booking.com, vyrazit se však pochopitelně dá do celé řady dalších. Kam rádi jezdíte vy?

1. Val Gardena

Foto: Shutterstock / Nikola Cedikova

Val Gardena nabízí bezmála 180 km sjezdovek rozdělených do celkem tří segmentů rozprostírajících se po areálu Superski ležícího v pohoří Dolomity.

Val Gardena se rozprostírá na 178 km sjezdovek, modré zabírají 52 km, červené 105 km a černé 21 km. K celkovým 79 vlekům se řadí i 2 tramvaje a až 41 „sddaček“. Denní cena skipasu je 1 799 Kč za dospělého, dětský stojí 1 264 Kč. Téměř osm desítek vleků a lanovek umožňuje vynikající dostupnost různorodých sjezdovek s různou obtížností.

Foto: Mapy.cz

Přímo se nabízí cesta přes České Budějovice a Salzburg, nic však nezkazíte ani oklikou přes německý Regensburg – s trochou štěstí ušetříte klidně i půl hodiny

Od táhlých modrých sjezdovek určených zejména k pokochání až po černé sjezdovky, které si nezadají s těmi ze soutěží Světového poháru. V areálu se nacházejí mimo jiné tři kluziště, sjezdovka vyhrazené přímo dětem a skvělý výběr restaurací.

2. Alta Badia

Foto: Shutterstock / Tampa

Letovisko Alta Badia nabízí možná o něco méně sjezdovek, jeho výhodou je však jejich dostupnost

130 km sjezdovek je rozděleno v poměru 70 km modrých, 52 km červených a 8 km černých. Dopravu po areálu zajišťuje 53 vleků včetně 1 tramvaje a hned 30 sedačkových lanovek, kabinek je celkem 10. Dospělí za den lyžování zaplatí 1 507 Kč, děti 1 045 Kč. Oblast je vynikající pro ty, kteří neradi tráví dlouhé chvíle na lanovce při cestách mezi jednotlivými stanovišti.

Foto: Mapy.cz

Na cestě do destinace Alta Badia dokonce Mapy.cz uvádějí cestu rovnou přes Německo. Nejlépe vychází vzít to za Plzní na Regensburg, pak Ingolstadt, Mnichov a  nakonec Innsbruck

Výhodou střediska Alta Badia je totiž „hustota“, vzdálenosti i doba nutná pro přesun mezi jednotlivými sjezdovkami jsou velmi shovívavé. Kdo si nepotrpí na luxusní restaurace, ten bude nadšen celou řadou rodinných a útulných hospůdek.

3. Val di Fassa

Foto: Shutterstock / Ondrej Bucek

Co na první pohled může ztrácet rozlohou a délkou sjezdovek, to středisko Val di Fassa bezesporu vynahradí množstvím panoramatických výhledů

Val di Fassa patří k menším střediskům, nabízí ale dostačujících 55 km sjezdovek – 7km modrých, 49 km červených a 7 km černých. 35 vleků zahrnuje 4 tramvaje, 17 sedačkových lanovek a 7 kabinek. Denní cena skipasu je 1 434 Kč pro dospělého a 997 Kč pro dítě. Co však Val di Fassa ztrácí na velikosti, to bezesporu vynahrazuje svou malebností.

Foto: Mapy.cz

Do Val di Fassa, které leží kousíček za Bolzanem, se z Prahy opět nejlépe vyplatí cesta přes Regensburg. Ta sice není nejkratší, je však jasně nejrychlejší

Val di Fassa je skvělým místem pro rodiny s dětmi díky vyžití, jako je skákací hrad, skluzavka nebo nespočet lyžařských škol. Nechybí útulný bar, kde lze vychutnat třeba oblíbené Bombardino.

4. Madonna di Campiglio

Foto: Shutterstock / nikolpetr

Oblast Madonna di Campiglio by patrně nejlépe vystihovalo slovo vyváženost – poměr obtížnosti sjezdovek je velmi vyrovnaný

Madonna di Campiglio 155 km sjezdovek s podílem 50 km modrých, 72 km červených a 33 km černých. 58 lyžařských vleků zahrnuje i  32 sedačkových a 18 kabinkových lanovek, za skipasy dospělý zaplatí 1 677 Kč na den, mládež 1 167 Kč a děti 851 Kč na den. Kdo z hlediska charakteristiky hledá areál, který vystihuje známý obrat „zlatá střední cesta“, pro toho bude Madonna di Campiglio ideální .

Foto: Mapy.cz

Campiglio leží až u Trenta, je tedy z našich středisek nejdál. Z hlediska času opět nejlépe vychází nejlépe trasa přes Regensburg

Žádný druh sjezdovky zásadně nepřevyšuje nad ostatními, a tak nabízí poměrně rovnoměrnou nabídku pro fajnšmekry, pokročilé a i pro rodinnou výpravu.Tím však zábava nekončí – na své si přijdou milovníci běžkování, je tu však rovněž možnost zapůjčení sněžnic či bruslí. V průběhu dne potom lze nabrat síly v rustikální restauraci přímo u vchodu do střediska doplněné o menší bary či kluby.

5. Cortina d'Ampezzo

Foto: Shuttersrock / Boerescu

Cortina d’Ampezzo se chlubí nejprudší černou sjezdovkou v Dolomitech – ideální místo pro ty pravé fajnšmekry

120 km sjezdovek nabízí 45 km modrých, 59 km červených a 16 km černých pro ty nejodvážnější. K dispozici je 27 lyžařských vleků včetně 4 tramvají, 2 kabinky a 19 sedačkových lanovek. Ceny skipasů začínají na částce 1 167 Kč jak pro děti, tak i pro mládež, dospělý za denní vstup do areálu zaplatí 1 677 Kč. SS nejprudší sjezdovkou v celých Dolomitech bude středisko Cortina d’Ampezzo bude pravděpodobně rájem pro fajnšmekry.

Foto: Mapy.cz

Do Cortiny ležící východně od Bolzana je nejrychlejší cesta opět přes Regensburg, nepatrně delší cesta přes Linz a Salzburg však ušetří až 40 kilometrů

K dalším způsobům vyžití patří třeba tzv. snowkiting, zimní škola smyku, je tu i možnost vyzkoušet v poslední době čím dál oblíbenější heliskiing – tedy sport, při kterém se lidé nechají vrtulníkem vysadit až na samotném vrcholku hory a pak míří šusem dolů.

Kdo by si rád odpočinul od adrenalinu vyplaveného zimními sporty, ten může nazout sněžnice a vydat se na exkurzi do místního národního parku. Po dlouhém dni pak lze „upustit páru“ v místních srubech nebo vinných barech.

Napište nám do diskuse, jaké místo a jakou trasu doporučujete vy.

Reklama