Hlavní obsah

Na hory do Francie: Kde vyzkoušet freeride a kde si krásně zalyžujete i za slušný peníz

Foto: Shutterstock / haveseen

Vynikající sněhové podmínky, ohromné možnosti lyžování ve volném terénu a krásné sjezdovky se skvělou dostupností. Francouzské hory mají snad všechno, jedinou pihou na kráse je ta vzdálenost z české kotliny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Země galského kohouta není proslulá jen kulinářským umem, lahodnými víny nebo malebnou Riviérou – ve Francii jsou také skvělé podmínky pro lyžování. Je to možná trochu z ruky, ale ještě jsme neslyšeli o nikom, kdo ve Francii na horách byl a litoval toho.

Článek

Francouzské hory mají opravdu co nabídnout. Sesbírali jsme tedy informace ze serveru Booking.com i našich důvěrných kontaktů a dali dohromady pět nejlepších francouzských středisek pro lyžování.

Na co určitě nezapomenout před cestou do Francie

Foto: Renault Group

Kromě běžné Police Nationale můžete narazit i na příslušníky francouzského četnictva neboli Gendarmerie

Řidičský a občanský průkaz jsou asi samozřejmostí, ale opakování matka moudrosti. Rozhodně připomeňme i zelenou kartu a hlavně průkaz zdravotního pojištění. Pokud plánujete vzít na hory své ratolesti, mějte na paměti, že v Německu potřebujete autosedačku do 12 let a 150 cm, v Rakousku dokonce pro děti až do 14 let a 150 cm. Samotná Francie je však benevolentnější, ta vyžaduje sedačku u dětí do 10 let.

Rychlostní limity ve Francii

Rychlostní limity jsou stejné jako u nás, tedy 50 km/h v obci, 90 km/h mimo město, 110 km/h na rychlostní silnici a 130 km/h na dálnici. Na obousměrných silnicích bez dělící ochrany platí osmdesátka. Alkohol je tu tolerován do 0,5 promile.

Z povinné výbavy vozidla pak připomeňme reflexní vestu a výstražný trojúhelník (stejně tak lékárničku – ta sice není povinná ve Francii, ale v Německu a Rakousku ano). Sněhové řetězy jsou povinné pouze tam, kde to vyplývá z dopravního značení. Pro případ nouze platí tísňová linka 112, policie se tu ukrývá pod číslem 17, hasiči mají číslo 18 a první pomoc vytočíte na čísle 15.

Jak už to většinou bývá, možností jakou trasu zvolit, je vícero. Mapy.cz nejčastěji doporučují variantu přes Rozvadov do Německa a poté podél švýcarských hranic. Alternativní cesty přes Rakousko a Itálii vyžadují více poplatků (ve Švýcarsku a Rakousku se potom platí dálniční známky, v Itálii mýto).

Pravda, je dobré myslet i na zpoplatněný průjezd rakouskými tunely. Těmi si však nemusíte lámat hlavu, neboť cesta přes Rakousko se málokdy vyplatí, a to i v případě, že jedete třeba přes Brno.

Nejlepší lyžařská střediska ve Francii podle serveru Booking.com

1. Les Portes du Soleil

Foto: Shutterstock / Dan Breckwoldt

Skvělé místo, kde si vyzkoušet i tzv. „freestyle“

Areál rozléhající se na hranicích mezi Francií a Švýcarskem zaujme svou rozlehlostí, 580 km sjezdovek však pokrývá až 165 různých vleků různého druhu. 53 % jich je označeno modrou barvou pro snadnou obtížnost, 36 % jsou červené pro pokročilé, desetinu tvoří černé sjezdovky pro fajnšmekry.

Převýšení se tu pohybuje od 985 až po 2 254 metrů nad mořem, v níže položených místech střediska je tedy třeba počítat s umělým zasněžováním. Dospělý skipas na 6 dní vychází dle aktuálního kurzu na cca 7 032 Kč, dětský na 5 256 Kč.

Foto: Mapy.cz

Středisko Les Portes du Soleil neboli Brány ke slunci je patrně nejblíže – cesta zabere „jen“ zhruba 9 hodin. Dá se jet přes Norimberk, Heidelberg a Štrasburk, trasa přes Ingolstadt, Mnichov a Curych je však jen o čtvrt hodiny delší

Z celkových 580 km sjezdovek připadá 310 km na shovívavé modré sjezdovky, středisko je tedy vhodné pro rodiny. Na své si přijdou i milovníci adrenalinu, neboť se tu nachází jeden z nejkvalitnějších freestylových terénů v Alpách. Průměrná cena ubytování za jednu noc tu vychází na 5 266 Kč, a podle webu Mapy.cz tam jste z Prahy téměř přesně za 9 hodin.

2. Les 3 Vallées

Foto: Shutterstock / mikha AF

Oblast je vyhlášená freeride lyžováním

Oblast Les 3 Vallées neboli Tři údolí se nachází poblíž Albertville, kde se v roce 1992 konaly Zimní olympijské hry. K dispozici je přes 600 km sjezdovek, z toho 52 % jsou modré, 36 % červené, zbylých 12 % jsou černé sjezdovky pro fajnšmekry. Oblast je však vyhlášená mimo jiné freeride lyžováním.

Les 3 Vallées má hned několik výhod. Jednak lze zakoupit kombinovaný skipas pro až 157 vleků a lanovek, který pokryje všechna střediska v oblasti. Druhou výhodou je poloha – velká část oblasti se nachází ve výšce nad 2 000 m. n. m., takže o sníh tu není nouze, lanovka vás však vyveze klidně až do 3 230 metrů. Dospělý skipas na šest dní vychází na 7 344 Kč, dětský 5 880 Kč.

Foto: Mapy.cz

Cesta je tu podobná jako u výše zmíněného střediska. Prahu a Tři údolí od sebe dělí vzdálenost cca 1 150 km, počítejme tedy s cestou trvající alespoň takových 11 hodin

Snad jedinou nevýhodou tedy může být vzdálenost – díky trase dlouhé přes 1 100 km se sem jede cca 11 hodin, ovšem kdo cestu absolvuje, nelituje. Z 600 km sjezdovek jich je 312 km nenáročných, 216 km pro pokročilé a 72 km jsou černé sjezdovky pro ty nejodvážnější. Oblast je známá freeride lyžováním. Cena ubytování začíná na částce 8 283 Kč za noc.

3. Tignes-Val d'Isère

Foto: Shutterstock / Phuketian.S

Co do velikosti patří oblast Tignes-Val d'Isère spíše ke středním střediskům

„Základní tábor“ oblasti Tignes-Val d'Isère začíná ve výšce 1 550 m. n. m., lanovka však jede až do velmi slušných 3 456 m. n. m., což slibuje skvělé sněhové podmínky pro 300 km sjezdovek. Dvě střediska pokývá celkem 79 vleků a lanovek, z nichž 40 tvoří sedačkové lanovky. 57 % sjezdovek tvoří modré, 26 % připadá na červené a 17 % na černé sjezdovky. cena skipasu na 6 dní začíná na 7 776 korunách pro dospělé, dětský vychází na 6 240 Kč.

Foto: Mapy.cz

Jako nejschůdnější cesta se jeví při cestě z Prahy směr Plzeň – Norimberk – Heidelberg a odtud na švýcarský Bern. Z Prahy cesta vychází na nějakých 1 180 km

Není nezbytně nutné kochat se pouze 300 kilometry sjezdovek. Střediska Tignes a zejména pak Val d'Isère totiž nejsou zdaleka proslulá pouze lyžováním – chybu neuděláte ani návštěvou jedné ze špičkových restaurací, pro milovníky nočního života bude jistě lákavá návštěva jednoho z mnoha barů. Ubytování v této oblasti startuje na částce 7 169 Kč za noc.

4. Risoul a Vars

Foto: Shutterstock / Jakub Barzycki

Oblast tvořená středisky Risoul a Vars je pro ty, kteří hledají dobrý poměr cena/výkon – lyžování je tu krásné, avšak za slušný peníz. Se 180 km sjezdovek patří k menším střediskům, díky vyšší poloze však nabízí výborné sněhové podmínky

Dříve tato dvě střediska byla propojena a tvořila jednu lyžařskou oblast, pro sezonu 2022/ 2023 je však propojení uzavřeno – každé středisko má tedy svůj skipas zvlášť. To by nás však nemělo odradit, neboť oblast nabízí přes 185 km nacházejících se ve výšce 1 650 až 2 750 m. n. m., takže je tu velký podíl přírodního sněhu.

Foto: Mapy.cz

Cestou do středisek Risoul a Vars si to můžete zkrátit přes Mnichov, lichtenštejnský Vaduz a poté italská města Lugano a Turín – s trochou štěstí tak ušetříte klidně i tři čtvrtě hodiny

Ubytování tu lze sehnat už od 2 000 Kč za noc, zhruba stejně je tu modrých a červených sjezdovek, doplňuje je 10% zastoupení černých sjezdovek. 6denní dospělý skipas vychází na 5 280 Kč, dětský na 4 224 Kč

5. Les 2 Alpes

Foto: Shutterstock / S.Borisov

Středisko Les 2 Alpes neboli Dvoje Alpy patří k těm menším, 200 km sjezdovek však pro většinu z nás bohatě stačí, více než polovinu z toho pak tvoří modré sjezdovky se shovívavou obtížností sjezdu. Oblast navíc nabízí poměrně příznivé ceny

Síť více než 200 km sjezdovek střediska Les 2 Alpes neboli Dvoje Alpy se rozléhá od 1 280 do 3 523 metrů nad mořem, ve vyšších polohách tedy panují dobré sněhové podmínky, v těch nižších už se zasněžuje uměle. Sjezdovky obsluhuje celkem 48 vleků včetně 14 sedačkových lanovek, a dokonce i dvou tramvají.

Foto: Mapy.cz

S délkou trasy přes 1 240 km vyjde cesta na dobrých 12 hodin. Z Prahy to nejlépe vychází cestou přes Rozvadov, Regensburg, Mnichov, Vaduz a Milán. Dá se jet i přes rakouský Innsbruck, na této trase je ale potřeba počítat se serpentinami v italském Trentu

55 procent sjezdovek připadá na nenáročnou modrou obtížnost, 28% zastoupení mají sjezdovky pro pokročilé a 17 %, tedy cca 34 km, tvoří černé sjezdovky pro fajnšmekry. Ubytování na jednu noc lze sehnat už od slušných 3 813 Kč, 6denní skipas pro dospělé vychází cca na 6 504 Kč, dětský potom na nějakých 5 184 Kč.

Máte zkušenost s některým z těchto středisek? Nebo ještě lépe – máte svůj vlastní tip? Podělte se s námi v diskuzi.

Reklama

Načítám