Hlavní obsah

Dnes končí povinnost zimních pneumatik, ale přezouvat hned nemusíte. Řiďte se počasím a selským rozumem

Foto: Škoda Auto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Posledním březnovým dnem končí zákonná povinnost zimních pneumatik. Takže okamžitě hurá do nejbližšího pneuservisu? Může být, jen potom nebuďte zaskočeni z aprílového počasí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nízké teploty a nějaká ta sněhová nadílka totiž nejsou ničím výjimečným ani během dubna. Kdo přezouvání uspěchá a letní gumy obuje hned na apríla, ten nakonec může litovat. Letní směs má ideální vlastnosti na suchu a při dlouhodobých teplotách nad 7 stupni Celsia. Je-li větší zima, pneumatika bude pořád fungovat, její schopnosti budou však omezené.

Kdy přezout na letní pneumatiky?

Zákonná povinnost končí 31. března. Pokud vám však jde primárně o vlastní bezpečnost, důrazně doporučujeme sledovat dlouhodobou předpověď počasí v místech, kde autem nejčastěji cestujete. Hrozí-li v nejbližších dnech nízké teploty v kombinaci s deštěm nebo sněhem, rozhodně je vhodné s přezouváním ještě nějakou chvilku počkat.

Pokud naopak předpověď věští teplé a slunné dny, nemá smysl s výměnou pneumatik otálet. Zimní pneu v teple a suchu rychleji degradují, takže si je zbytečně ničíte.

Přezouvat v servisu nebo doma?

Pokud přezouváte pneumatiky na stejné sadě kol, budete nejspíš muset zamířit do pneuservisu, kde na to mají správné náčiní (přezouvačku a vyvažovačku). Jestli ale jen přehazujete sady kol, máte na výběr.

Kdo se nechce doma špinit a tahat s koly, objedná se do pneuservisu, mnoho z nich navíc nabízí i službu uskladnění kol přes zimu. Ale spousta z nás si ráda dělá drobné práce na autě svépomocí, a navíc ušetří nějakou tu kačku.

Pokus se do výměny pustíte sami, doporučujeme prosvištět si základní pravidla a související rizika. Při nesprávném postupu toho totiž můžete hodně pokazit…

Foto: Autoklub ČR

Jak vybrat správné letní pneumatiky pro vaše auto? Vodítkem mohou být testy nezávislých organizací, třeba německého ADACu nebo Autoklubu ČR. Všeobecně ale platí, že šetřit na gumách se nevyplácí…

Minimální hloubka dezénu

Zákonem stanovený minimální vzorek letní pneumatiky je 1,6 milimetru, což je ale opravdu hraniční hodnota. Obzvlášť na jaře, kdy hrozí deště a guma musí odvádět hodně vody, se určitě vyplatí pneumatiky s hlubším vzorkem.

Kromě samotné hloubky dezénu nezapomínejte sledovat také stáří pneumatik. To vám prozradí číselný DOT kód na bočnici gumy. Poslední čtveřice čísel avizuje týden a rok výroby. Pokud je tu například 4022, znamená to, že pneumatika byla vyrobena ve 40. týdnu roku 2022. Všeobecné rady říkají, že jednu sadu pneumatik byste měli provozovat nanejvýš 6 let.

Foto: Autoklub ČR

Pneumatiky procházejí každým rokem důkladnými testy. Jejich výsledky se doporučujeme řídit při výběru nové sady.

Jak vybírat pneumatiky

Hledáte-li pro své auto novou sadu pneumatik, podívejte se nejprve do technického průkazu na schválené rozměry. Pokud tam vámi požadovaný rozměr chybí, nemusí to nutně znamenat konečnou, další velikosti si lze do technického průkazu nechat přidat, avšak pouze s rozměry schválené výrobcem vašeho vozu.

Při výběru ideálních pneumatik jsou vodítkem testy nezávislých organizací, například německého ADACu nebo Autoklubu České republiky. Ty nedělají jen testy všeobecné, ale zaměřují se i na nejžádanější rozměry nebo různé kategorie aut. Všeobecně platí, že šetřit na pneumatikách se rozhodně nevyplácí.

Přezouváte na letní pneumatiky okamžitě?
Ano, hned jak jen to jde.
57,2 %
Ne, raději si počkám na opravdu teplé dny.
42,8 %
Celkem hlasovalo 486 čtenářů.
Načítám