Hlavní obsah

Jak nezbankrotovat na dovolené: Odtah za desetitisíce může pokrýt dobré pojištění

Foto: Shutterstock / Roman Babakin

Tak přesně takhle nechcete, aby skončila vaše dovolená – na odtahovce. Kromě zničené dovolené to také znamená pěkně drahý účet. Jenže stát se to může…

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doba dovolených už klepe na dveře, takže už jistě spřádáte plány, kam vyrazíte. Nejspíš už máte vybrané místo snů a termín, kdy se tam vypravíte. Pokud jste zodpovědní, tak jste si před cestou nechali prohlédnout auto, jestli je v dobré kondici. Přesto byste měli udělat ještě jednu věc: Zkontrolovat si, jaké všechny asistenční služby pokrývá vaše pojištění.

Článek

Není nic horšího, než když vám dovolenou pokazí váš dopravní prostředek. Celá rodina natěšená na dobrodružství, jenže auto nejede. Nebo je nabourané. Nebo ho někdo dokonce odcizil. Možností, jak se věci mohou snadno a rychle zkomplikovat, je celá řada – a aniž bychom vám přáli něco zlého, je dobré být připraven a předem si zkontrolovat, co vše vaše pojištění (ať už povinné ručení, tak i nadstandardní havarijní pojištění a smluvené doplňkové asistenční služby) pokrývá a co už ne. A platí to nejen pro cesty po republice, ale především pro ty za hranice, kde se pomoci dovoláte mnohem hůř než za humny.

„Je pozdě zjišťovat rozsah asistenčních služeb až při problémech na dovolené, kdy máte starostí plnou hlavu, měli byste mít představu už před odjezdem,“ upozorňuje Milan Káňa, tiskový mluvčí společnosti Kooperativa. „Rozsah služeb se mezi pojistnými domy totiž významně liší, například Kooperativa dokáže nabídnout bezlimitní asistenci při jakékoliv škodě i poruše, což jinde nenajdete.“

Asistenční služby se dělí na dvě základní oblasti:

Nepojízdné vozidlo

Auto vám může přestat jet z mnoha důvodů a asistenční služby je pokrývají na různé úrovni. Nejčastější bude porucha, kdy vám asistenční služba může poslat mechanika (může se lišit rychlost jeho zásahu i doba práce), který bude problém řešit na místě, případně vám může sjednat odtah do nejbližšího servisu (může se lišit vzdálenost, kam vás až budou ochotni odtáhnout). Pokud má daný servis zavřeno nebo není možná okamžitá oprava, lze též sjednat bezpečné uschování vozidla.

Foto: Shutterstock / Joshua Sanderson Media

Když vám klekne auto kousek od domova, tak asi máte telefon na kamaráda, který vás zachrání. Ale co když se to stane daleko za hranicemi?

Možnost odtahu platí i pro variantu živlů, vandalismu nebo havárie, případně vám mohou pomoci s vyproštěním vozu (pokud třeba sjedete do příkopu nebo uváznete na pláži apod.). V takové situaci by se vám mohlo hodit třeba také telefonické poradenství, nebo dokonce telefonické tlumočení, které bývá často součástí již základního pojistného balíčku. Pojistné společnosti umí také poskytnout služby tlumočníka či advokáta přímo na místě.

Pokud vozidlo není možné opravit, lze v rámci asistenčních služeb dojednat také zapůjčení náhradního vozidla nebo pomoc při zajištění jiné náhradní dopravy (vlak apod.), případně ubytování. Vaše pojišťovna může také zajistit repatriaci, tedy dopravu vozu zpět do ČR.

Na kolik vyjde odtah ze zahraničí?

Z dat o konkrétních případech poskytnutých společností Kooperativa vyplývá, že se může opravdu hodně prodražit. Například odtah obytného vozu Fiat Ducato z Milána do Teplic vyšel na 72 tisíc včetně všech poplatků (mýto apod.), odtah osobního vozu Dacia Logan z Budapešti do Chomutova stál 33 tisíc a nejdražší zásah stál dokonce 176 tisíc – nehoda obytného vozu Citroën Jumper v Norsku, 2000 km daleko od českých hranic.

„Servisní poplatky (oprava, odtah a další) dokážou v zahraničí hodně rychle naskákat do desetitisíců, proto mnoho zákazníků volí maximální rozsah služeb, kdy už se nemusí o nic strachovat – a to za cenu jednoho nákupu v supermarketu,“ doplňuje Milan Káňa.

Foto: Shutterstock / hedgehog94

Odtah ze zahraničí může vyjít nepříjemně draho.

Asistenční služby vám mohou pomoci vyřešit i drobnější zádrhele, jako je třeba poškozená pneumatika (buď vám zajistí výměnu, nebo odtah do pneuservisu), vybitý akumulátor, vyjetí všeho paliva nebo spotřebování kapacity baterie (EV), případně když omylem načerpáte špatné palivo nebo ztratíte klíče od vozu.

Odcizené vozidlo

V případě odcizení vozidla nezbývá než volat místní policii (v celé EU platí nouzové číslo 112) a situaci řešit přímo s ní – pojistná společnost vám však umí poskytnout alespoň telefonické poradenství, případně tlumočení. Ve vyšších úrovních pojištění si můžete také vyžádat zapůjčení a přistavení náhradního vozidla (pochopitelně za určitý poplatek).

Jak sami vidíte, možností, jak se vám dovolená s autem může pokazit, je bezpočet, takže vhodné pojištění vozu s příslušnými asistenčními službami je nejen dobrý nápad, ale mělo by být skoro povinností (ani nemluvě o zdravotním pojištění, protože jakýkoliv úraz a následné ošetřování v zahraničních nemocničních zařízeních může být dost komplikované a hlavně drahé).

Foto: Shutterstock / Tricky_Shark

Nehody se stávají. A vůbec to nemusí být vaše vina…

Před odjezdem si proto pečlivě projděte všechny smlouvy a udělejte si jasno v tom, jaký rozsah služeb jste si vlastně sjednali – často v rychlosti podepisujeme smlouvy, aniž bychom je důkladně četli, takže tohle je vhodná příležitost to napravit. Případně zvažte, jestli nechcete mít dovolenou víc v klidu, a projděte si u pojistné společnosti možnosti navýšení o další služby. Stačí jeden karambol (který ani nemusí být vaše chyba) a ukáže se, jak se takový krok vyplatí.

Ať už ale vyrážíte za zážitky jakkoliv a kamkoliv, přejeme vám klidný a bezpečný průběh a šťastný návrat domů.

Načítám