Hlavní obsah

Jak do Chorvatska 2022: Na co se připravit a kolik vás po cestě budou stát pohonné hmoty a dálnice

Foto: Shutterstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chorvatsko je nejoblíbenější dovolenkovou destinací, kam každý rok vyrážejí stovky tisíc Čechů za relaxací. Než se však vydáte na cestu svým vozem, přečtěte si nejprve, kudy se tam nejlépe dostat, kolik vás to bude stát a na co byste si měli dát pozor, aby se vaše zasloužená dovolená nezměnila v noční můru.

Článek

Doba dovolených se blíží a letos si tu pohodu u moře opravdu zasloužíte. Abyste do cíle dojeli v plném komfortu a bez problémů, máme pro vás souhrn informací rad, které vám přípravu ulehčí. Pojďme tedy na to.

Covidová opatření v Chorvatsku

Začneme skvělou zprávou – roušky, respirátory a jiné ochranné pomůcky můžete klidně nechat doma (pouze v chorvatských zdravotnických zařízeních jsou roušky povinné, ale tam snad na dovolené nezamíříte). Potřebovat nebudete ani testy, průkazy o očkování nebo bezinfekčnosti. Detaily si můžete nastudovat na stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Kdy vyrazit do Chorvatska?

Kritické jsou pátky odpoledne a soboty, to jsou nejvytíženější termíny, a čekají vás tak nejdelší kolony.

Rizikový je také první prázdninový týden (1. až 4. 7.), kdy na cestu vyrazí Němci z osmi spolkových zemí. Dalším problémovým termínem je přelom července a srpna, kdy začínají prázdniny v Bavorsku a Bádensku-Württembersku

Pokud ale vyrazíte uprostřed týdne, neměli byste mí žádné zásadní problémy. Myslete na bezpečnost svou a svých blízkých a dělejte si pravidelné pauzy na odpočinek (stačí na půl hodinky zastavit a nechat odpočinout oči) – únava může být zákeřná.

Kudy jet do Chorvatska?

Skvělá zpráva je, že dálnice D1 je napříč celou republikou sjízdná poměrně bez problémů. Jestli pak budete pokračovat přes Rakousko a Slovinsko nebo Slovensko a Maďarsko je už čistě na vás (pohled do tabulky s aktuálními cenami paliv a dálničních známek by vám to rozhodování mohl usnadnit).

Nezapomeňte, že Chorvatsko není součástí schengenského prostoru (pokud to klapne, tak příští rok už by být mohlo), takže vás čekají prohlídky dokladů na hranicích (spojené s frontami). Stačí vám obyčejný občanský průkaz, ale musí ho mít i malé děti. Využívejte velké hraniční přechody, ty malé slouží jen k příhraničním cestám a jejich zneužití je trestáno pokutou.

Kolik stojí cesta do Chorvatska?

Průměrné ceny litru palivabenzinnafta
Rakousko49,10 Kč47,50 Kč
Slovensko47,00 Kč45,30 Kč
Slovinsko38,50 Kč41,20 Kč
Maďarsko48 Kč49 Kč
Chorvatsko46,20 Kč44,70 Kč
Dálniční známky a mýtné10denníměsíční
Rakousko9,60 eura (237 Kč)28,20 eura (696 Kč)*
Slovensko10 eur (247 Kč)14 eur (345 Kč)
Slovinsko15 eur (370 Kč)**30 eur (740 Kč)
Maďarsko3 640 HUF (228 Kč)4 970 HUF (311 Kč)
Chorvatskomýtné: zhruba 50 kun (164 Kč) na 100 km
Vysvětlivky: * dvouměsíční; ** 7denní

Důležitou změnou je přechod Slovinska k elektronické dálniční známce (roční známka tak platí od data nákupu, zvolit také můžete odložený začátek platnosti až o 30 dní) – pořídit ji můžete na webu Evinjeta.dars.si.

Elektronická dálniční známka platí také na Slovensku a v Maďarsku, pořídit ji můžete také v Rakousku, ale učiňte tak s předstihem, protože kvůli možnosti odstoupení (pozor, i na webu můžete narazit na předražené překupníky) od smlouvy platí až osmnáctý den od pořízení (pokud ji ale kupujete jako podnikatel na IČO, tak platí ihned, avšak bez možnosti vrácení). Pohodlnější je tak koupit známku nalepovací.

Foto: Jan Majurník

Prázdná dálnice často vybízí k vysoké rychlosti, které ovšem přitahuje pozornost policie

Mýto v Chorvatsku lze platit penězi (hotovostí nebo kartou, raději se vyhněte platbě hotovostí v eurech, která pro vás nebude výhodná) nebo s využitím elektronické viněty ENC. Tu však nelze zakoupit v Česku, ale až v Chorvatsku (na větších mýtnicích a speciálních prodejnách dálniční sítě). Funguje na bázi kreditu a přináší nejen rychlejší odbavení u mýtných bran (lze využít speciální pruh), ale také 22% slevu na cenu mýta. Skvělou zprávou také je, že tradiční 10procentní chorvatské navýšení poplatků za mýtné v období letní sezony letos neplatí, takže po tamních dálnicích budete jezdit za standardní ceny.

Pokud se chystáte na více než tisícikilometrovou cestu do Chorvatska, obrňte se trpělivostí, dbejte na pravidelný odpočinekbuďte opatrní. Redakce Garáž.cz vám přeje šťastnou cestu, příjemnou dovolenou a bezpečný návrat!

Reklama

Načítám