Hlavní obsah

Čím méně se prodává aut, tím více se daří motorkám. Krize trhu s automobily pokračovala i v lednu

Foto: Lukáš Volšický

Značka CFMoto aktuálně přišla na trh s novou modelovou řadou CL-X. A i ta stojí za veleúspěšným startem roku pro čínskou značku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaký bude rok 2022? Tak na tuhle otázku by chtěli znát odpověď snad úplně všichni. Jisté je pouze to, že co se automobilového trhu v Česku a měsíce ledna týče, vše zůstává při starém. Trh osobních aut (tak jako celý průmysl) sužuje polovodičová krize prodlužující dodací lhůty a ze všech těch problémů vystupuje akorát kategorie motocyklů, které se nadále nesmírně daří.

Článek

V lednu letošního roku se v Česku podle nových dat Svazu dovozců automobilů (SDA) registrovalo 16 263 nových osobních aut, z nichž tři čtvrtiny šly jako již tradičně do firem, čtvrtinu potom registrovali soukromí zákazníci. Počet registrovaných aut je sice o necelou desetinu vyšší než za leden loňského roku, ale oproti (ještě předcovidovému) lednu 2020 jde pořád o 15% propad. Vlastně se jedná o čísla na úrovni roku 2015.

Mezi novými auty stále vedou ta na benzin (61,85 %), naopak nafta je dlouhodobě na ústupu (28,75 %) a do čísel stále intenzivněji promlouvají hybridy – jde však primárně o ty „klasické“ bez externího nabíjení, kterých se v lednu registrovalo 1 908. Na jejich úspěchu mají podíl hlavně dobré prodeje Toyoty. O plug-in hybridy se zájem zvedá jen velmi pozvolna (za leden 271 kusů) a plně elektrické vozy oproti loňskému lednu dokonce ještě poklesly (za leden 182 kusů).

Foto: SDA

Kategorie osobních automobilů za leden 2022

Mezi značkami vede neotřesitelně Škoda s tržním podílem 40,85 %. Za ní je Hyundai, Volkswagen, Toyota, Dacia, Kia, Ford, Mercedes-Benz, Renault a první desítku uzavírá Opel.

Dominance Škody se projevuje také v nejpopulárnějších modelech, kde má Škoda celkem sedm vozů v první desítce. Na pořadí se můžete podívat v tabulce:

Modely aut podle počtu registrací v lednu 2022
1Škoda Octavia
2Škoda Fabia
3Škoda Superb
4Škoda Scala
5Škoda Kamiq
6Škoda Kodiaq
7Škoda Karoq
8Hyundai i30
9Dacia Sandero
10Hyundai Tucson

Motocyklům se vede nad očekávání

Kategorie L, tedy kategorie motorek, ale i čtyřkolek či tříkolek, začala prudce růst během první vlny pandemie v roce 2020 a od té doby setrvale stoupá. Roky 2020 i 2021 byly pro registrace motocyklů rekordní a letošní leden je rekordní sám o sobě. Registrovalo se 831 nových strojů, přičemž za celé sledované období (od roku 2004) byl první měsíc úspěšnější jen v roce 2008, kdy to bylo 860 strojů. Oproti loňsku se pak jedná o nárůst o 59,81 %! Stále tedy platí, že čím méně se prodává v době pandemie a čipové krize aut, tím více se prodává motorek.

Foto: SDA

Kategorie motockylů za leden 2022

Leden byl taky ohromně úspěšným měsícem pro značku CFMoto, která se 155 registrovanými motocykly (18,65 % podíl) po dlouhé době sesadila z trůnu Hondu. Ta je teď na místě druhém, následuje Yamaha, KTM, Jawa, BMW, Piaggio, Linhai, Maxon a Kawasaki.

Reklama

Související témata:
Načítám