Hlavní obsah

Koloběžky jsou v provozu nebezpečné, za více než 80 % nehod si jejich uživatelé mohou sami

Foto: Michal Jirák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myslíte si, že je nebezpečné jezdit autem? Dáváme vám za pravdu, nicméně s rozvojem městské mikromobility odstartoval nový trend jménem (elektrická) koloběžka. A ten, zdá se, v nebezpečnosti běžná motorová vozidla začíná poměrně rychle dohánět. Stačí se podívat do policejních statistik.

Článek

Rok 2023 byl rozmanitý, přinesl nám několik kilometrů nových cest, zhodnotil rok působení policejního Ferrari 458 a také avizoval řadu řidičských změn, které platí letos. Přesto byste možná zapomněli na jeden nový, ale neméně podstatný faktor městské mikromobility. Pro některé zlo, pro jiné zábava – koloběžky.

Podle policejních statistik jsou však uživatelé koloběžek, tedy de facto řidiči, poměrně nebezpeční. V roce 2023 se totiž stalo 499 nehod s účastí koloběžky, z čehož ve 403 případech byl viníkem právě koloběžkář. A to máme více než 80% nebezpečnost.

Z celkového počtu dopravních nehod za rok 2023 čítajícího 94 945 případů to máme 78 116 z nich zaviněných řidičem motorového vozidla (411 podlehlo), což dělá také více než 80% nebezpečnost.

Foto: Seat

Z celkem 499 nehod s koloběžkami byl na vině koloběžkář ve 403 případech.

V rámci nehod koloběžkářů zemřeli celkem 4 jejich uživatelé a ve všech případech byli viníky oni sami. Tristní je, že ve 38,2 % hrál u nehod s účastí uživatelů koloběžek roli alkohol.

Další čísla prozrazují, že nejčastěji bourají řidiči elektrokoloběžek (86,4 %), protože ti figurovali u 348 kolizí (z toho 3 úmrtí). Koloběžky se spalovacím motorem bouraly čtyřikrát, z toho jednou smrtelně. Klasické odrážecí koloběžky pak byly zapojeny do nehod v 51 případech, a to bez úmrtí.

Není tedy s podivem, že se zavedlo povinné ručení na vybrané koloběžky, potažmo v některých zemích fungují i malé registrační značky na tyto dopravní prostředky. Sluší se rovněž připomenout, že koloběžka je brána v rámci legislativy jako jízdní kolo, z čehož vyplývají práva, ale i povinnosti jejich řidičů.

S koloběžkami včetně elektrických mám spíše?
Pozitivní zkušenosti.
27,2 %
Negativní zkušenosti.
64,1 %
Něco mezi.
4,4 %
Neutrální zkušenost.
4,3 %
Celkem hlasovalo 206 čtenářů.

Reklama

Načítám