Hlavní obsah

Sníh, déšť, námraza na silnici: Co si v autě vyzkoušet, proč nenadávat na ABS a na čem nešetřit

Video: Honza Koubek

 

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Martin sice na bílém koni nepřijel, ale jen o pár dní později sněžit skutečně začalo. Podle zákona už byste měli mít přezuto, ale ani sebelepší pneumatiky vás stejně nespasí, když to přeženete s nájezdovou rychlostí. Takže jak správně jezdit v zimě? Na co si dát největší pozor? A opravdu může auto s pohonem zadních kol dostat nedotáčivý smyk?

Článek

Co si budeme povídat, ježdění na sněhu je něco, s čím se většina z nás setká jen pár dní v roce. Pravda je taková, že souvislá sněhová pokrývka bývá jen na horách (a stejně jen občas) a to ještě jen na silnicích v chráněných krajinných oblastech. Jinak jezdíme většinou po silnicích mokrých, nebo maximálně v prosolené břečce. Největším problémem tak zůstává spíš příležitostná námraza než sníh.

Pokud jsme v naší řidičské škole opakovaně zmiňovali, že základem všeho je předvídavost, tak v zimě to platí dvojnásob. Abyste věděli, po jakém povrchu vlastně jedete, měli byste dobře číst silnici a okolní podmínky. V úsecích v lese se vlhkost a námraza budou držet podstatně déle než na těch otevřených, klikatá silnice podél potoka bude nejspíš jedno velké kluziště a v zimě byste měli víc koukat na teploměr než na ukazatel spotřeby.

Abyste věděli, co vás čeká, je ideální si při první vhodné příležitosti vyzkoušet přilnavost pneumatik, tedy jak vaše auto v aktuálních podmínkách brzdí, zatáčí a zrychluje. A když už jsme u toho brzdění… Je lepší brzdit naplno, nebo jen tak, aby vám nesepnulo ABS?

Mnoho řidičů dělá tu chybu, že při jízdě využívají stabilizační systém v takové míře, že jim palubní deska bliká jako vánoční stromeček. Přitom ESP zasahuje jen tehdy, když za volantem chybujete. A elektronika sice umí mnohé, mnohdy i zdánlivě ohne fyzikální zákony, ale zlomit je neumí.

Dnešní díl školy řízení navazuje na díl minulý, jak jezdit, když to klouže, pokud jste ho neviděli, tak klikněte zde.

A zimu si užijte. Není to strašidlo, může to být i zábava.

Reklama

Související témata:
Načítám