Hlavní obsah

Rowan Atkinson už zase prodává svůj krásný Mercedes 500 E

Foto: Classic Car Auctions

Rowan Atkinson prodává svůj krásný Mercedes 500 E

Tomu se říká mít s autem vztah. Slavný herec Rowan Atkinson před pár lety vlastnil a pak také prodal Mercedes-Benz 500 E. Jenomže po nějaké době si to rozmyslel, zjistil, že mu to auto chybí, a zase ho koupil zpět. A teď ho znovu prodává a prý už naposled. Ale víte, co se říká: nikdy neříkej nikdy.

Článek

Rowan Atkinson, známý hlavně ze seriálu Mr. Bean nebo z filmů jako Láska nebeská a Johnny English, není jen komediálním hercem. Tenhle chlapík miluje auta a vášnivě rád je sbírá. Nejzajímavější na jeho vztahu k autům ale je fakt, že všechna také používá. A navíc celkem pravidelně. To ovšem nutně vede k možnosti, že se s autem něco stane. Jistě si vybavíte nehodu Rowana Atkinsona z roku 2011, kdy boural se svým McLarenem F1. Naboural tehdy ve vysoké rychlosti do stromu a lampy pouličního osvětlení, následkem čehož začalo auto hořet. Rowan tehdy stihl z auta utéct a do nemocnice byl převezen jen s lehčím zraněním. Ale Atkinson je chytrý chlapík, protože měl auto velmi dobře a samozřejmě také draze pojištěné.

Po nehodě a vyšetřování, které trvalo dva roky, mu pojišťovna nakonec vyplatila neskutečnou sumu, která se pohybovala v přepočtu kolem 27 milionů korun. Vzhledem k té částce se vypořádání této pojistky stalo tím nejvyšším ve Velké Británii, které, co se aut týče, dosud nebylo překonáno. Rowan následně auto nechal opravit a ještě pár let s ním jezdil. V roce 2015 se rozhodl, že auto prodá, a ačkoliv to vypadalo, že ohlášená kupní cena, tedy asi 8 milionů liber (297 milionů Kč) je přehnaná, kupec se nakonec našel. A znovu si tak herec se svým McLarenem mohl připsat další rekord, protože tato částka byla až do roku 2016 tou nejvyšší, jakou kdy kdo ve Velké Británii za auto zaplatil. Bohužel nevíme, jestli byla tato suma do dnešních dnů překonána. Tipujeme ale, že ne.

Za Mercedes-Benz 500 E, jehož prodej byl před pár dny oznámen, takovou sumu jistě nedostane. Ale i tak se za tímto autem schovává zajímavý příběh. Atkinson si ho poprvé kupil už v roce 1991 a nechal si ho čtyři roky, kdy s ním také jezdil. Pak ho ale prodal jinému majiteli, který ho ve své garáži měl dlouhých 23 let. Ti dva možná zůstali v kontaktu, protože když se druhý majitel rozhodl, že auto pošle do světa, první, komu dal vědět, byl Rowan. A už asi tušíte, jak to dopadlo. Za blíže nespecifikovanou částku si ho koupil zpět a jezdil s ním další dva roky. A opravdu jezdil, protože auto má na počítadle 193 000 mil, tedy 310 603 kilometrů.

O dražbu se 25. května postará aukční dům Classic Car Auctions, který zatím neprozradil vyvolávací cenu. Ovšem vzhledem k tomu, že je Mercedes ve velmi dobrém stavu a v historii má hned dvakrát zapsaného velmi slavného majitele, nebude nízká. Kromě karoserie nebo interiéru by dle informací aukčního domu měl být v pořádku také pětilitrový osmiválec pod kapotou. Jeho sametový chod je hodně návykový, a ačkoliv je schopen zrychlovat z 0 na 100 km/h za asi 5,5 sekundy a nejvyšší rychlost ho zbrzdí až v 259 km/h, skvělé jsou s ním hlavně ty „kochací“ vyjížďky.

Reklama

Načítám