Hlavní obsah

Retro BMW 02 s moderní technikou a bez střechy si zamilujete

Foto: Everytimer Automobile GmbH

ETA 02 Cabrio

Exkluzivita, jedinečnost a retro jsou tři pojmy, které v současné době extrémně fungují. Pokud jste firma, která umí nabídnout tohle vše dohromady, máte vyhráno. Přesně taková je Everytimer Automobile GmbH, která představila fantastické spojení BMW 2002 a BMW 135i Cabrio.

Článek

Pojďme se zamilovat do jednoho na první pohled starého BMW, které ovšem oplývá novou technikou, a navíc velmi slušným výkonem. To BMW se jmenuje ETA 02 Cabrio a zatím spatřilo světa jen ve dvou exemplářích. Co se designu týče, vzal si tvůrce inspiraci v dnes velmi žádaném klasickém BMW 2002 z roku 1971. Ovšem technika je moderní, konkrétně z modelu BMW 135i Cabrio, které se vyrábělo v letech 2007 až 2013.

Máte pocit, že to celé nemůže dohromady vůbec fungovat? Pletete se! Výsledek je prostě fantastický. Ovšem práce to nebyla jednoduchá. Z původního BMW 2002 totiž ve výsledku zůstalo jen čelní okno a jeho rám. Zbytek je vyroben úplně nově, avšak s přihlédnutím k původnímu designu. Everytimer Automobile na výrobě všech částí karoserie spolupracovali ještě s jednou společností, a sice s Vela Performance. Pokud jste fanoušky Porsche, respektive firmy RUF Automobile, jistě víte, že právě Vela Performance se na předělávkách 911 od RUF aktivně podílí. V případě stavby karoserie BMW padla volba na laminát, ale na přání zákazníka může být využito i uhlíkových vláken.

Na BMW 2002 nejvíce odkazují přední a zadní kulaté světlomety, ovšem ty zadní dostaly moderní LED technologii a přední na cestu posvítí bi-xenonony. Tvůrce zákazníkům nabízí širokou škálu personalizace, která může zahrnovat i lehkou úpravu karoserie, interiéru nebo i nastavení výkonu motoru.

A u něj chvilku zůstaneme. O ten se postaralo právě výše zmíněné BMW 135i. Jde tedy o přeplňovaný šestiválec o objemu 3 litry, jehož výkon je 306 koní a točivý moment 400 Nm. A to je hodně slušné, co říkáte? Zrychlit i s novou karoserií zvládne za rovných 5 sekund a maximální rychlost se zastaví na 250 km/h. Ale mezi námi, kdo by takovou rychlost zkoušel, když má nebe nad hlavou a v ruce tak parádně vyhlížející retro auto. Ovšem každá krása něco stojí. Tato konkrétně kolem 70 tisíc eur, v přepočtu přibližně 1,8 milionu korun. Záleží ale na každém zákazníkovi a na tom, co všechno si u úpravce objedná. Konečná cena se může lehce i zdvojnásobit.

Musíme přiznat, že se nám tahle retro móda s moderním přesahem celkem líbí. Tedy, pokud je vkusně provedená. Ale asi máme na tu vkusnou štěstí a zcela otevřeně a nahlas obdivujeme například Porsche od Singeru nebo Jaguar Mark 2 od Classic Motor Cars. Té nudy na silnicích bylo už dost a je dobře, že se začíná na světlo světa dostávat stále víc těch, kteří se nebojí ukázat svou jedinečnost a originalitu. A majitelé ETA 02 Cabrio budou přesně takoví.

Taky byste se za takto vyfešákovaným bavorákem zálibně otočili? Nebo k němu máte výhrady? Zajímá nás právě váš názor! 

Reklama

Související témata:
Načítám