Hlavní obsah

Zloději aut jsou stále větší profíci. Způsobů zabezpečení je spousta, nejlepší je jejich kombinace. Víte, jak se účinně bránit?

Foto: Tomáš Kopečný

Česko je také tranzitní zemí, přes kterou putují ukradená auta ze západu na východ.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krádeže automobilů v Česku sice za poslední desetiletku klesly, nicméně samotným zcizením se už povětšinou nezabývají amatéři, nýbrž mezinárodně organizovaní „profíci“ s perfektním technickým vybavením. Lze se nějak bránit? A existuje vůbec 100% ochrana proti zlodějům aut?

Článek

Na úvod vás uklidníme, jelikož krádeže už zlodějům nejdou tak od ruky jako dříve. Zatímco v roce 2015 se v Česku ztratilo více než 8 600 vozidel, vloni jich bylo necelých 2 600. Čím to? Jednak se zlepšila samotná ochrana vozidel a také ubylo zlodějů-amatérů.

Foto: Tomáš Kopečný

Zlodějů-amatérů značně ubylo, ovšem výhra to úplně není.

Jde tedy o důvod k oslavám? Asi jen částečně, jelikož současnou trestnou činnost na úseku krádeží motorových vozidel lze považovat za vysoce organizovanou, sofistikovanou, páchanou na mezinárodní úrovni.

Podle dat české policie se ve větší míře už nesetkáte s regionálními zlodějíčky, nýbrž i tam, kde jsou škody vysoké a koncentrované, působí zpravidla organizovaní pachatelé se specializovanou dělbou práce (např. sledovač, otevírač, řidič…) a kvalitním technickým vybavením.

Foto: Tomáš Kopečný

Členové organizovaných skupin mají obvykle rozdělené funkce, například sledovač, otevírač, řidič a další.

Česko rovněž patří mezi tranzitní země při převážení odcizených vozidel, zejména z Německa a Rakouska. Vloni dokonce čeští policisté zaznamenali nárůst těchto ilegálních transportů přes naše území. Hlavní cílová destinace pak asi nikoho nepřekvapí. Ano, jde o Polsko a další východní země.

S tranzitem kradených vozidel přes Česko ovšem souvisí i poměrně vysoké procento úspěšných záchytů/nálezů, na což také navazuje pronásledování takových vozidel, jež obvykle končí zadržením řidiče, který je zpravidla cizí národnosti.

Foto: Lukáš Kukla

Vloni naše policie rozprášila jednu z hlavních organizovaných skupin zlodějů aut.

V první polovině roku 2022 Policie České republiky rozprášila jednu z hlavních skupin pachatelů, kteří auta kradli hlavně v Rakousku. Obdobnou akci realizovali rovněž rakouští policisté, což nakonec vyústilo v pokles počtu převážených odcizených vozidel přes Česko.

Jak zabezpečit auto proti krádeži?

Významným preventivním opatřením proti krádeži motorového vozidla je jeho kvalitní zabezpečení. Mnoho takových prvků už je v autě standardem (imobilizér, kódové zajištění zámků, kódování skel aj.), nicméně existují ještě další nadstandardní zabezpečovací prvky. Jde třeba o:

  • mechanické zabezpečovací systémy (blokace řadicí páky, zpátečky, volantu aj.)
  • elektronické systémy (autoalarmy, imobilizéry, keyless defender aj.)
  • satelitní vyhledávací systémy (Sherlog aj.)
  • pískování oken (VIN kód vozu na každém okně)
  • kombinace výše uvedeného

Tyto prvky stojí v závislosti na sofistikovanosti, spolehlivosti zařízení a montáži od pár set po tisíce korun. Dražší atestované zabezpečení se může nakonec vyplatit nejvíce. Jednak kvůli funkčnosti a také snížením ceny za pojistku proti odcizení.

Foto: SHERLOG

Mezi preventivní opatření proti krádeži patří např. satelitní vyhledávání.

Samotní zástupci policie nám též sdělili, že pravděpodobně neexistuje systém, který nelze překonat. Ruku v ruce s vývojem zabezpečovacích zařízení totiž jdou také zloději, již jsou čím dál vynalézavější a mají sofistikovanější náčiní.

Strážci zákona dále upozorňují, že některé prvky pro překonání určitých typů ochran lze legálně koupit na volném trhu v ČR i zahraničí. Velice často i objednáním přes internet, tedy anonymně.

Foto: Tomáš Kopečný

Všeobecně platí, že čím více zabezpečení auto má, tím méně je pro pachatele atraktivní.

Jak si tedy poradit? Obecně čím více zabezpečení vozidlo má, tím déle a hůře se budou pachateli překonávat. Častokrát mají zloději na samotné zcizení jen omezený čas, takže se může stát, že u vysoce zabezpečeného auta krádež brzy vzdají nebo se do ní vůbec nepustí.

Dalším významným faktorem budiž parkování. Osvětlené a zabezpečené místo je ideální, stejně tak chráněná garáž/garážové stání. Policie též doporučuje vždy zkontrolovat uzamčení vozu a neponechávat uvnitř viditelně doklady, navigace, mobily, batohy, kabelky, hodnotné věci ani jiná lákadla.

Foto: Mapy.cz

Nenechávejte viditelně uvnitř vozu mobily, navigace, doklady a jiná lákadla pro zloděje.

Poslední radou a vlastně takovou malou jistotou může být připojištění proti odcizení, které bývá dost často součástí balíčku havarijního pojištění. Předmětná pojistka se spíše vyplatí pro vozidla vyšší cenové kategorie nebo pro auta, která se v Česku kradou nejčastěji, tedy pro modely Škoda Auto.

Stanete-li se obětí odcizení vozidla, rozhodně tuto skutečnost nahlaste co nejdříve na policii (tel. 158). Také jejich monitorovací systémy jsou čím dál schopnější, proto čím dříve bude vozidlo v pátrání, tím větší je šance, že se vám vrátí nazpět.

Načítám