Hlavní obsah

Renault Clio RS16 odhaleno - 275 koní a manuál!

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Renault navazuje na tradici šílených Clií a představuje monsterClio RS16. Má vnitřnosti z Méganu a ambice stát se nejextrémnější předokolkou na trhu! Zatím jde jen o koncept, ale my se modlíme, aby jej Renault postavil.

Článek

Mnozí tomu nevěřili, ale Renault opravdu oslavuje 40 let divize Renaultsport brutálním Cliem RS16 s vnitřnostmi Mégane RS 275 Trophy! Vůz byl odhalen vrámci Velké ceny Monaka Formule 1 a jedná se o koncept vyrobený ve dvou kusech, který ale má šanci dostat se do sériové výroby. Ostatně Renault má ve stavění šílených malých vozů velkou tradici, vzpomeňme si na modely R5 Turbo či Clio V6!

Tohle auto na své předchůdce navazuje, byť tentokrát má motor vepředu a pohon předních kol. Důvod je jednoduchý - s motorem uprostřed by Clio bylo těžké a hlavně, Renaultsport sám přiznává, že stavění předokolek mu jde přecejen o trochu líp. Chtěli ale něco ještě lepšího a hlavně mnohem rychlejšího, než bylo Clio V6.

V tomto ohledu asi nebude mít Clio RS16 problém předchůdce překonat, protože se může pyšnit dvoulitrem s 275 koňmi, manuálem, samosvorem a lepší nápravou. Konečně Clio RS, jaké by si zákazníci zasloužili! Rozchod kol se rozšířil o 60 mm, takže auto má i mnohem sebevědomější postoj či nafouknutí blatníky. V podstatě se jedná o Mégane RS Trophy v lehčí, menší a modernější karoserii. Nechybí tedy ani podvozek Ohlins či devatenáctipalcová kola Speedline Turini s pneumatikami Michelin Pilot Sport Cup.

A my se pouze modlíme, aby Renault tohle auto dotáhl do sériové výroby alespoň v malém počtu kusů!

Reklama

Načítám