Hlavní obsah

Rekordy, bizarnosti a zajímavosti ze světa pneumatik

Foto: Continental

Nejstarší pneumatiky v ČR - Barum OR 37

Pneumatiky jsou něco, co všichni každý den používáme. Ovšem řešíme jen to, jestli máme zimní nebo letní a maximálně tak značku a cenu. Tenhle gumový svět je ale mnohem zajímavější, než by se na první pohled mohlo zdát. Tipli byste si třeba, kdo je největším výrobcem pneumatik na světě?

Článek

Věděli jste, že existují pneumatiky, jejichž hmotnost je 5,5 tuny? Nebo, že nejdražší kusy se svou cenou rovnají luxusní vile? Dokonce existují pláště, které při testech objedou 500krát okolo země. Zajímavé také je, že se ročně na celém světě vyrobí více než jedna miliarda pneumatik. Už tedy vidíte, že pneumatiky opravdu nejsou nuda a hýbou světem. Dnes vám ukážeme několik překvapujících faktů o tomto černém kusu gumy, které jste určitě nevěděli.

1. Nejdražší pneumatiky na světě

Také při každém nákupu nových pneumatik lamentujete nad tím, že jsou drahé? Pak věřte, že může být mnohem hůř. Ty opravdu nejdražší na světě najdete v Dubaji. Zaplatíte za ně těžko uvěřitelných 532 000 eur, tedy asi 13 832 000 Kč. Jak je možné dosáhnout takové sumy? Pneumatiky nejsou výjimečné směsí, ani vozidlem, které je obouvá. Jsou specifické částí bočnice, která je pozlacena 24karátovým zlatem a vyzdobená několika diamanty. Velmi drahé pláště ale obouvá například také Bugatti Veyron. Jsou totiž navrženy pro rychlost až 400 km/h, ovšem touto rychlostí je možné na daných pláštích jet pouze patnáct minut, tedy asi 100 kilometrů. Cena za sadu takových pneumatik dosahuje 34 600 eur, tedy asi 900 000 Kč.

2. Největší vyráběná pneumatika

Tou je jednoznačně pneumatika pro těžební stroj Caterpillar 797B. Vysoká je 4,3 metru, její hmotnost je 5,5 tuny, nosnost 100 tun a na výrobu jediného kusu je použito asi 900 kilogramů oceli. Z množství materiálu, použitého k výrobě jedné takové pneumatiky, by se dalo vyrobit přibližně 600 kusů běžných osobních plášťů.

3. Největší výrobce pneumatik

Jsme si jistí, že byste společnost, která je pro množství vyrobených pneumatik zapsána i v Guinnessově knize rekordů, netipovali. Nečekejte zaběhnuté gumařské firmy, ale Lego. Je to tak! Tento výrobce sice vyrábí pneumatiky jen pro svoje hračky, ale ročně to je až 320 milionů kusů. Překvapení, co říkáte?

4. Nejstarší zaznamenané pneumatiky z Česka

Zástupci společnosti Continental si dali velkou práci s tím, aby se pokusili najít nejstarší existující pneumatiky v České republice. A podařilo se. Vítězem jsou pláště Barum OR 37, použité na vozidle Škoda Favorit v Olomouci, jejichž věk činí 23 let.

5. Nejvyšší dosažená rychlost na sportovních pneumatikách

A u Continentalu ještě zůstaneme. Konkrétně u modelu SportContact 6, který obulo upravené Porsche 911 Turbo S na testovací dráze v Papenburgu. Auto na nich zvládlo rychlost atakující 344 km/h, což je rekord. Mimochodem, Continental ví, že zákazníci si stále častěji pořizují velmi rychlá auta, a proto otevřel vlastní tuningové oddělení, které se zabývá speciálním vývojem a prodejem pneumatik i pro ty nejsilnější supersporty.

6. Před uvedením na trh objede každá pneumatika až 500x zeměkouli

Pokud jste někdy toužili po cestě kolem světa, představte si, že taková pneumatika ji předtím, než je uvedena na trh, absolvuje přibližně 500krát. Vývoj nové pneumatiky představuje složitý a dlouhý proces, který trvá asi čtyři roky. Každá nová pneumatika je vždy podrobena důkladným testům, při kterých přejede vzdálenost více než 20 milionů kilometrů.

Reklama

Související témata:
Načítám