Hlavní obsah

Porsche zabavilo 200 tisíc padělků za 1,5 miliardy korun

Foto: Porsche

Malý tým s velkými výsledky. Porsche si svoje výrobky pečlivě hlídá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Málokterá jiná automobilka má tak velké problémy s padělky jako Porsche. Snad jen Ferrari. Ale třeba BMW, Mercedes či Aston Martin neřeší počet plagiátů v tak velkém množství, jako právě Porsche. Jen vloni zabavilo 200 tisíc padělků s věhlasným logem, souhrnná cena zboží dosáhla téměř 60 milionů eur, tedy 1,5 miliardy korun!

Článek

Falešné brzdy, falešné hodinky, falešné plakáty, falešné vzduchové filtry, falešné nárazníky… Ale taky tisíce tablet na podporu erekce ve tvaru znaku Porsche, o jejichž funkčnosti bohužel nemáme žádné zprávy. Porsche eviduje opravdu nevídaně pestrou nabídku výrobků prodávaných pod jejich logem, ale bez patřičného povolení. Zatímco ve většině případů jde o více či méně zdařilé kopie, existuje i zboží, které v běžné nabídce Porsche opravdu nenajdete.

V automobilce mají speciální oddělení „Legal sales“, kde jsou naplno zaměstnáni hned tři lidé, kteří se opravdu nenudí. Andreas Kirchgäßner, Thomas Fischer a Michaela Stoiberová zasvětili celý svůj život hledání padělků a zboží, které by mohlo poškodit dobré jméno značky Porsche. Jejich prací je vyhledávat podezřelé výrobky po celém světě, prověřit je a ve spolupráci s celními úřady, výrobci i prodejci je případně stáhnout z trhu.

„Některé padělky poznáte na první pohled, protože jsou buď překvapivě levné, nebo špatně zkopírované,“ vysvětluje Michaela Stoiberová v tiskové zprávě. „Často se setkáváme s upraveným znakem Porsche, kdy je třeba ve středu loga zobrazeno jiné zvíře, například místo koně Porsche to může být ovce stojící na zadních nohách. Jiné zboží Porsche oficiálně ani nenabízí.“

Foto: Porsche

Padělky s logem Porsche mají mnoho podob a velikostí

Je překvapivé, že problematické zboží nebo rovnou padělky najdete nejen na lokálních webech, ale třeba i na serverech amazon, alibaba nebo ebay. „To, že je na svém webu má velká společnost, ještě neznamená, že jde o originál,“ varuje Stoiberová a doporučuje nákupy jen u autorizovaných obchodníků.

Podle Porsche bylo jen v loňském roce zabaveno 200 000 padělků či neautorizovaných výrobků v ceně téměř 60 milionů eur, tedy 1,5 miliardy korun! Z toho bylo asi 33 000 kusů automobilových součástek a Porsche varuje, že některé z nich mohou být i životu nebezpečné. Jsou mezi nimi totiž i airbagy, vzduchové filtry, ale třeba i brzdové kotouče a brzdiče.

Odhaduje se, že osmdesát procent padělaného zboží pochází z Číny a neustále ho přibývá. Porsche nechává zboží stáhnout z prodeje, aktivně se podílí na ukončení výroby a snaží se dosáhnout trestu pro všechny zúčastněné. Přiznává ale, že jde o Sisyfovskou práci, kdy ani hrozba trestního stíhání při opakovaném přistižení mnohé výrobce neodrazuje.

Reklama

Načítám