Hlavní obsah

Porsche představuje svých 5 nejhlasitějších modelů historie

Foto: Porsche

Porsche 911 Carrera RSR Turbo 2.1 se stal zaslouženým vítězem

Následující video vám nažene husí kůži a přivodí úsměv na rtech, a hlavně nutkavou potřebu pořídit si nějaké pořádně hlasité Porsche. Tato stuttgartská automobilka nás totiž nechá nahlédnout do depozitu, ale i více méně nedávné minulosti. A bude to hodně hlasitá podívaná.

Článek

Čas od čase se Porsche rozhodne udělat fanouškům radost a nechá je nahlédnout pod svou pokličku. Z takových virtuálních návštěv pak vznikají velmi zajímavá videa hromadně nazvaná jako Top 5. Jednou ukázalo pětici nejzajímavějších konceptů historie, jindy zase nejhezčí interiéry nebo nejvýkonnější modely. Ovšem tentokrát Porsche připravilo opravdovou lahůdku, konkrétně pětici nejhlasitějších aut své historie.

Porsche samozřejmě měřilo hluk vycházející z výfuku v kombinaci se zvukem motoru. Výsledek, v decibelech, jak jinak, pak porovnával s ostatními. Tím vznikla tahle hodně zajímavá pětice modelů, která nejen svou hlasitostí bere dech. A vezmeme to od nejtiššího, pokud se mu tak vůbec dá říkat, k nejhlasitějšímu.

5. Porsche 911 SC Safari – 122,9 decibelů

SC Safari je hodně výjimečnou verzí 911, která je opakem všech těch k zemi přilepených sportovních placek. Jeho úlohou totiž bylo uspět v terénu, a to rovnou v tom nejtěžším, na světových soutěžích, které probíhaly na Sibiři, ale i v poušti. Továrním týmům se s SC Safari vedlo ale i v závodu East Africa Safari Rallye. Sehnat dnes originál je prakticky nemožné, ale vzniká celá řada věrných, a hlavně schopných kopií, se kterými jejich majitelé dělají přesně to, k čemu byl stvořen i originál. Jezdí náročné offroadové závody.

Foto: Porsche

Porsche 911 SC Safari

4. Porsche 911 RSR (996) – 123,4 decibelů

I druhý „nejtišší“ z této velmi výjimečné pětice je čistokrevným závodním speciálem. 996 RSR bylo, a v některých týmech stále je, šíleným okruhovým speciálem, který, když ho vede zkušený jezdec, má jen málo přemožitelů. Tohle auto se podívalo i do Le Mans, kde se mu vždy dařilo. A mimochodem, Porsche na 911 RSR sází i v současnosti. Pod karoserií dnes mají ploché čtyřlitry a trápí soupeře dál. A jejich zvuk je stále dokonalý.

Foto: Porsche

Porsche 911 RSR

3. Porsche 928 Trigema – 126,4 decibelů

Že jste o tomto závodním speciálu nikdy neslyšeli? Nemáte se proč stydět, protože tahle speciální 928 absolvovala jen několik málo závodů a od té doby je uklizená v depozitu značky. Na svědomí ji má skupina zaměstnanců značky, která se v roce 1983 rozhodla, že se pustí do vytrvalostních závodů VLN na Nürburgringu. Ale sháněli sponzora, kterým nakonec byla oděvní firma Trigema. A nakonec byli docela úspěšní, protože z pěti startů v závodech hned tři vyhráli. V roce 1984 se pak tento speciál podíval i do závodu 24h Daytona, kde s ním posádka ve složení Richard Attwood, Vic Elford, Howard Meister a Bob Hagestad skončila na 15. místě celkově a na čtvrtém ve třídě GTO.

Foto: Porsche

Porsche 928 Trigema

2. Porsche 804 – 137,8 decibelů

Tohle je možná překvapení. Porsche 804 je formule z roku 1962 s výkonem pouhých 180 koní a u té asi nečekáte tak hlasitý výsledek. Jenomže závodní speciály byly hlučné vždy, což tahle formule s plochým osmiválcem jen dokazuje. Mimochodem, v roce 1962 tahle kráska s Danem Gurneyem za volantem zvítězila v závodu GP Francie, a přinesla tak Porsche jejich jediné vítězství v F1. Ačkoliv to byl velký úspěch, Porsche se stejně rozhodlo, že do budoucna bude raději investovat do jiných druhů motorsportu a formuli přenechalo jiným.

Foto: Porsche

Porsche 804

1. Porsche 911 Carrera RSR Turbo 2.1 – 138,1 decibelů

No dobře, tohle vítězství je asi celkem očekávané. 911 Carrera RSR Turbo 2.1 je legendou, a nejen pro svůj fantastický zvukový projev. Hlavně proto, že s jejím nasazením Porsche neuvěřitelně riskovalo, neboť šlo o první závodní speciál Porsche s přeplňováním. Někteří se tehdy klepali na čelo, ale ukázalo se, že to byl zatraceně dobrý krok. Ještě pro připomenutí dodáme, že tahle „oturbená bestie“ měla výkon 500 koní, který byl přes pětistupňový manuál přenášen jen na zadní kola. Už jen z tohoto letmého popisu vám je nejspíš jasné, že tohle je prostě splněný závodní sen. A zatraceně hlasitý sen!

Foto: Porsche

Porsche 911 Carrera RSR Turbo 2.1

Který z modelů je vaším favoritem?
Porsche 911 Carrera RSR Turbo 2.1
56,7 %
Porsche 804
7,9 %
Porsche 928 Trigema
11,2 %
Porsche 911 RSR (996)
14,2 %
Porsche 911 SC Safari
10 %
Celkem hlasovalo 492 čtenářů.

Reklama

Načítám